Skyddas från fansens vrede

SPORTBLADET

I natt återvänder LeBron till Cleveland: ”Blir ett spektakel”

Foto: Inför återkomsten till Cleveland snackar hela USA om LeBron James – även NBA-stjärnor i andra lag. ”Jag är spänd på att se om han kommer göra den där pudergrejen. Vi har slagit vad om att han inte gör det”, säger Bostons Shaquille O’Neal om den patenterade ritual James brukar utföra innan uppkast.

LeBron James blev Clevelands mest avskydda idrottare i samma ögonblick som han skrev på för Miami.

När stjärnan i natt återvänder hem är hans gamla fans redo att utkräva hämnd.

– Det kommer att bli väldigt känslofyllt, säger James.

Det var i somras som LeBron James – uppvuxen i delstaten Ohio och trogen Cavaliers under sju säsonger – i ett direktsänt spektakel på sportkanalen ESPN meddelade att Miami Heat var hans nya klubbadress.

Heats supportar jublade man över sitt nya superlag med James, Dwyane Wade och Chris Bosh.

Cavaliers fans?

De gick ut på gatorna för att bränna LeBron-tröjor.

”Skrika ut ilskan”

I natt finns de fansen på plats i ”The Q” för att hälsa James välkommen tillbaka.

– Clevelandfansen ser inte det här som en basketmatch. De ser det som en möjlighet att få skrika ut sin ilska gentemot LeBron. Det kommer inte att bli en match, det kommer att bli ett spektakel, säger ESPN:s basketjournalist Chris Broussard.

Det var inte bara fans som reagerade starkt på James klubbyte. Cavaliers ägare Dan Gilbert skrev ett öppet brev där han gick hårt åt stjärnan. Men inför nattens match manar Gilbert till lugn:

– Jag är säker på att många kommer uttrycka sina känslor. Men så länge alla håller sig till reglerna, så kommer det att gå bra.

Tuff säsongsstart

James själv?

Han säger sig vara beredd på allt.

– Oavsett hur publiken kommer att reagera, så kommer jag vara redo. Det kommer att bli roligt, men samtidigt jobbigt känslomässigt.

James och hans Heat har också haft en jobbig inledning på NBA-säsongen.

Med tre superstjärnor i laget förväntade sig alla att Miami skulle dominera i Eastern Conference. Men inför onsdagnattens match mot Detroit Pistons, hade Heat bara tio segrar på 18 matcher.

En ordentlig missräkning, utan tvekan.

– Vi måste vinna den här matchen. Det är det viktigaste, säger Dwyane Wade till ESPN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket