VM-succé av Schultheiss

SPORTBLADET

Nobbade kvadrupeln och satte personbästa

Foto: AFP
Adrian Schultheiss.

Adrian Schultheiss slåss om en topp 10-placering i konståknings-VM.

Lyckas han kan fler än Schultheiss själv glädjas åt resultatet.

En sådan placering ger Sverige ytterligare en plats i nästa års VM.

För ett par veckor sedan blev det en 15:e plats för Schultheiss i OS. VM i Turin kan nu vara på väg att bli en ännu större framgång. Inför onsdagens fria program ligger Schultheiss tolva, en placering bättre än hans personbästa från VM i Göteborg för två år sedan.

– Jag är nöjd och det var jätteskönt. Jag har inte gjort så många felfria korta program. Sedan tycker jag domarna låg lite fel i bedömningen, säger han till TT.

– Det var ytterligare två åkare som jag borde slagit – i alla om jag hade dömt.

Men fakta är att efter personbästa, 72,35 poäng, har han ändå goda chanser till ytterligare avancemang. Elvan, Sergej Voronov (73,42) och belgiske veteranen Kevin van der Perren (73,55) finns inom räckhåll.

Får sällskap till Tokyo?

För Schultheiss skulle en tiondeplacering eller bättre vara en stor framgång och för svensk konståkning en jättebonus. I så fall ges möjligheten att skicka två åkare, förutom då Schultheiss även talangen Alexander Majorov, till nästa års VM i Tokyo.

Det är något Sverige inte haft möjlighet till förutom vid VM vid hemmaplan i Göteborg.

– För personlig del skulle det betyda mycket med en tiondeplats, sedan skulle det var otroligt för svensk konståkning.

Taktiskt val

Onsdagens framgångar kom efter ett taktiskt val från Schultheiss. Kvadrupeln som han lyckades med så framgångsrikt under OS i Vancouver valdes nu bort för att i stället säkra ett par rena hopp. När också första kombinationen, trippel lutz, trippel toeloop, satt blev också fortsättningen utmärkt. De 72,35 poängen gav till slut personbästa med nästa fem poäng.

Till torsdagens fria program finns dock kvadrupeln med igen.

I startfältet till VM saknas såväl OS-mästaren Evan Lysacek liksom ryske stjärnan Jevgenij Plusjenko, vilket nu ger bronsmedaljören – Daisuke Takahashi – chans till karriärens största framgång. För ett par år sedan skadade han knäet så pass svårt att han tvingades till operation och OS i Vancouver blev därför hans första stora mästerskap efter operationen. Att han nu är på allvar tillbaka bekräftades i onsdagens korta program. Detsamma gäller även trean Brian Joubert. Fransmannen var en av förhandsfavoriterna i Vancouver men misslyckades totalt. Onsdagen blev därför revansch för honom när han med 87,70 poäng bara ligger en tiondel bakom tvåan, kanadensaren Patrick Chan.

TT