Sprintkungarna blåsta – framför slottet

Kriukov vann i Stockholm

Det skulle bli en duell mellan skidkungarna Emil Jönsson och Petter Northug, symboliskt placerad framför det Kungliga slottet.

Men mitt i den nordiska duellen dök en ryss upp och stal showen.

– Jag kraschade inte i dag och då vann jag, säger Nikita Kriukov till Fis efter dagens seger.

Petter Northug.
Petter Northug.

Hela vintern har präglats av kampen mellan Norge och Sverige. Psykningarna nådde sitt klimax under OS men prestigen var fortsatt hög när Emil Jönsson och Petter Northug ställdes öga mot öga i sprintcupens avslutning framför slottet i Stockholm.

Northug knäckte Jönsson

Northug valde att gå på ovallade skidor och försökte att rycka ifrån det övriga fältet redan innan upploppet. Allt för att undvika att hamna i en rak duell med Jönsson i hans favoritdisciplin diagonalåkning.

Men de två rivalerna följdes åt in på upploppet där norrmannen var starkast och stakade sig i mål, decimetern före Jönsson. Problemet var bara att de bara slogs om andraplatsen.

”Väldigt tufft”

För framför de två favoriterna sträckte ryssen Nikita Kriukov händerna i vädret och blåste publiken på stjärnduellen.

– Det var ett väldigt tufft race men jag har känt mig i bra form efter OS. Jag kraschade i mina två senaste tävlingar men i dag gjorde jag inte det och då vann jag. Jag är väldigt glad, säger Kriukov till Fis.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN