Sverige förnedrat av Norge i handbolls-EM

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

För Norge var det ett rejält bakslag att missa medalj i EM.

För Sverige var det ett rejält bakslag att möta Norge i matchen om femteplatsen.

Grannlandet körde över Blågult med hela 38–29.

En femteplats, titeln bäst i Norden och i värsta fall en OS-kvalplats stod på spel när Sverige avslutade handbolls-EM mot stormakten Norge under fredagseftermiddagen.

Förbundskaptenen Henrik Signell matchade en blågul B-uppställning i Paris och det märktes direkt när Norge, som fått upp farten i de senaste matcherna i EM, ryckte ifrån tidigt.

Sju raka mål

Sverige gick ikapp till 10–10 när förstemålvakten Filippa Idéhn kom in och gjorde ett par räddningar. Men efter en norsk timeout var det proppen ur för norskorna som vunnit hela sex EM-guld på 2000-talet.

Norge gjorde sju raka mål, avgjorde i princip matchen och gick till pausledning med hela 22–14.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

– Vi är inte alls nöjda. Försvarsspelet och löpningarna hemåt fungerar inte, sa förbundskaptenen Henrik Signell till Viasat.

Den andra halvleken blev inte bättre för Sverige. Den norska superoffensiven såg till att grannlandet höll avståndet. Storsegern och målfesten skrevs till 38–29.

Svenska storstjärnan Isabelle Gulldén vilades hela matchen på grund av fotskadan som stört henne tidigare i turneringen. Bästa svenska mot Norge var Anna Lagerquist, som svarade för sju mål.

Sjätteplats ger OS-kval

Sverige slutar därmed sexa i EM, en placering som lär räcka till en OS-kvalplats.

– Vi har varit nära göra något stort. Vi har haft kämpigt med skador på tongivande spelare men vi har spelat bättre och bättre, frånsett matchen mot Norge, säger Henrik Signell efter slutsignalen till Viasat.

– Nu var energin slut. Det är lite surt med tanke på hur nära vi var semifinalplatsen, säger den svenske förbundskaptenen.

Viasatexperten Martin Frändesjö var besviken på den svenska insatsen.

– De har för dålig inställning. De löper inte hem och ger inte målvakten en chans, säger Frändesjö. Spelarna måste hjälpa de svenska målvakterna bättre.

Nästa stora dammästerskap är VM i Japan i december 2019. Sverige spelar avgörande kval för att nå dit i juni och vem playoff-motståndaren blir lottas under lördagen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE