Simning

Sjöströms hedersuppdrag: Stänger Nasdaqbörsen

avKristoffer Bergström

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

2012 stängde Sveriges drottning den amerikanska Nasdaqbörsen.

Sex år senare går uppdraget till världens simdrottning.

– Att stänga börsen är ju lite av en merit, säger Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström har ett mellanår. Efter OS-guldet 2016 och VM-gulden 2017 saknas en jämförbar uppgift i tävlingskalendern 2018.

Det betyder inte att 24-åringen har ledigt. I slutet av januari vann hon det mesta hon ställde upp i under Euro Meet i Luxemburg. Därifrån flög hon till turkiska Belek varifrån mycket av vinterns träning utgår.

”Jag blev riktigt sliten”

Nu befinner sig Sjöström i Atlanta, USA, där hon natten till fredag simmade 100 meter fjäril och 100 meter frisim i en mindre tävling (TYR Pro Swim Series). I försöken hade hon fältets bästa tider, men 57,49 (fjäril) och 54,00 (frisim) är med hennes måttskala beskedliga prestationer.

– Försöken var helt okej. Men jag blev riktigt sliten, så jag förväntar mig inte så mycket snabbare tider i finalerna, sa hon.

Lite snabbare gick det i finalerna. 56,62 i fjäril gav ett präktigt bassängrekord och en given seger. Däremot räckte 53,43 på frisim bara till andraplats bakom kanadensiska 17-åringen Taylor Ruck.

”Ska ringa i en klocka”

Sarah Sjöström har bara en tävlingsdag på sin USA-resa. Men innan hemfärden har hon ett annorlunda åtagande: på måndag flygs hon till New York för att stänga Nasdaqbörsen, ett hedersuppdrag som Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine utförde 2012.

– Jag ska ringa i en klocka klockan fyra. Det är lite av en merit, säger hon.

I vår tävlar Sarah Sjöström i Stockholm, Bergen och troligen Rom. Om hon ställer upp i världscupen till sensommaren och hösten, och därmed försöker försvara segern från i fjol, är inte bestämt än.

ARTIKELN HANDLAR OM