Wennerholm: En gåta – först att vinna på hemmais tar guld

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

Hemmalagen är helt borta i den här SM-finalen.

Fyra matcher – fyra bortasegrar.

Nu tror jag det första laget som vinner hemma tar SM-guldet.

Annars är guldet Växjös.

Det spelades 55 omgångar i SHL:s grundserie och i potten låg fördelen av hemmaplan i slut­spelet.

Skellefteå har utnyttjat det hänsynslöst. Tre raka seriesegrar följdes av sjutton raka hemmavinster i slutspelet. Ända tills Växjö stod där på andra sidan isen.

Nu har det plötsligt blivit två raka hemmaförluster och blir det en tredje på tisdag, så talar allt för att guldet hamnar i Småland.

Men att det blivit fyra raka bortasegrar är fortfarande en gåta. Ingen av tränarna kan heller förklara varför. Jag har ingen annan förklaring än att det beror på slumpen.

Skellefteå var grundseriens bästa hemmalag och Växjö var trea i hemmatabellen.

Växjö startade slutspelet med en hemmaförlust mot Örebro med 2–3, men sedan vann man fem raka och slog ut Örebro och Frölunda på vägen till final.

Hemmalagen har skjutit mest

Men nu är båda lagen helt borta hemma.

Hemmalaget har vunnit skottstatistiken i alla fyra matcher, men bortalagen har vunnit matchen.

Den här gången var jag helt säker på att Växjö skulle bryta mönstret, då Jeff Tambellini kvitterade i power play 11.57 in i tredje perioden.

Då hade de bombarderat Markus Svensson med skott i jakten på 1–1.

Men på något märkligt sätt tappade Växjö skärpan framför det egna målet och lät Pär Lindholm trycka in 2–1 från nära håll knappt två minuter senare.

Jag skrev ju inför den här finalserien att den skulle avgöras framför målen och så har det varit så här långt. Det var den kampen som Växjö förlorade den här kvällen.

Det var samma sak vid Skellefteås tidiga 1–0, då 18-årige slutspelssensationen Axel Holmström gjorde sitt sjunde mål och sextonde poäng i detta slutspel.

Ett bra initiativ av Holmström, men samtidigt agerade Växjös försvar under all kritik då han fick åka in längs förlängda mållinjen och helt ohotad slå in 1–0 för västerbottningarna.

Erik Josefsson orkade inte stoppa honom, backen Eddie Larsson backade undan framför kassen och Stefan Steen var passiv i sitt mål.

Nej, det här går garanterat till sju matcher om inget av lagen bryter hemma­förbannelsen. Och i så fall vinner Växjö guld.

Ett gyllene läge

Där är det fortfarande fördel Lakers. Samtidigt är det en nästan omöjlig tanke att Skellefteå ska för­lora tre raka hemma.

De har ett gyllene läge att ta kommandot och för första gången ta ledningen i den här finalserien i Skellefteå Kraft Arena på tisdag.

Vinner de där, kan de mycket väl fullfölja traditionen att ta SM-guld på bortaplan.

Av klubbens tre SM-guld har inget kommit på hemmaplan.

När Hårde Hardy & Co tog klubbens första SM-guld någonsin vann de en tredje och avgörande match mot AIK i Scandinavium.

Och eftersom det blev 4–0 i matcher både mot Luleå 2013 och Färjestad 2014, så kom fjärde segern med automatik på bortaplan.

Samtidigt har Växjö samma gyllene läge om de vinner en tredje match i Skellefteå.

Då kan de spela hem SM-guldet i Vida Arena på torsdag.

■ ■ ■

Jag är väl ganska ensam om att tycka att Skellefteå inte alls imponerat så här långt i finalen.

Tränaren Hans Wallson verkar hålla med, då han fick ett raseriutbrott efter slutsignalen och nästan sparkade in båsdörren.

Jag har aldrig sett honom så arg.

Hans förklaring efteråt var att han var sur på det egna laget, som släppt till några jättelägen i slutminuten.

Där kan man tala om att ha höga krav.

■ ■ ■

Nej, jag har nog inte upplevt en så öppen SM-final på väldigt, väldigt länge.

Det känns som båda lagen hade kunnat vinna de fyra matcher som spelats. Så jämnt har det varit och marginalerna har varit mindre än någonsin.

Och två målvakter som gjort väldigt avgörande räddningar.

Det blir nog ändå målvakterna som avgör det här till slut och där Cristopher Nihlstorp nästan garanterat är till­baka i Växjös mål på tisdag.

Spännande är det i alla fall.

Publicerad: