Nikes sponsorbesked väcker starka känslor

SPORTBLADET

Amerikanen Justin Gatlin har stängts av för dopning två gånger. Det stoppar inte Nike från att sponsra löparen den här säsongen.

”Gatlin får ett avtal med Nike efter två dopningsavstängningar medan rena utövare toppar inomhusrankningen och inte får något sponsoravtal. Rättvist?", skriver 800-meterslöparen Jenny Meadows på Twitter.

DEN SKAMLIGA LISTAN: Världshistoriens snabbaste män – sju av tio har åkt fast för dopning

Efter sin comeback från dopningsavstängningen har Justin Gatlin seglat upp som storfavorit att utmana Usain Bolt om guldmedaljerna på VM i Peking i sommar. Något som gjort att Nike valt att teckna ett nytt sponsoravtal med amerikanen. Vilket väckt starka reaktioner runt om i friidrottsvärlden.

OS-medaljören Kelly Sotherton riktar stark kritik mot företaget på Twitter.

”Vilka signaler ger Justin Gatlin till kommande idrottare, Nike? Ta droger, åk fast två gånger och skriv på ett skokontrakt. Fuskare”.

Inte enda i Nikes stall som åkt fast

Men kritiken stannar inte där. Britten Marlon Devonish, som var med och tog stafettguld under OS i Aten 2004, säger till BBC att valet att sponsra amerikanen som en spark i ansikten för de idrottare som inte dopat sig.

Avtalet betyder att Nike inte bara har en amerikan i sitt stall som åkt fast för doping. Sedan tidigare finns även hans 100-meterskollega Tyson Gay i stallet. Men den Nike-sponsrade maratonstjärnan Paula Radcliffe är inte nöjd med företagets beslut.

"Jag är väldigt besviken över det här. Jag tycker inte att det här reflekterar Nikes grundvärderingar”, skriver hon på Twitter.

DEN SKAMLIGA LISTAN: Världshistoriens snabbaste män – sju av tio har åkt fast för dopning

ARTIKELN HANDLAR OM

Nike

Friidrott

Dopning