Kallur: ”Finns ingen moral i människan”

Publicerad:

SPORTBLADET

Sanna Kallur om avstängda rivalen

FALUN. Om Sanna Kallur tar sig till OS i Rio de Janeiro slipper hon en av sina rivaler.

Josephine Onyia har åkt dit för dopning fyra gånger - och är nu avstängd på livstid.

– Helt rätt. Det finns ju inte moral i den människan, säger den svenska häckstjärnan.

Onyia och Kallur i Oslo 2008.
Foto: AP
Onyia och Kallur i Oslo 2008.

Sanna Kallur, 34, har inte tävlat i OS sedan 2008, då hon i semifinalen föll på första häcken och tvingades se det övriga startfältet gå i mål i Fågelboet i Peking.

Början på tävlingen var desto roligare, då hon i försöket blev tvåa efter en viss Josephine Onyia.

Åtta år senare vill Kallur inte nämnas i samma mening som den Nigeria-födda spanjorskan, och det finns en förklaring till det.

Fyra positiva prov

Redan samma år, 2008, lämnade Onyia dopningsprov med spår av metylhexanamin och den stimulerande astmamedicinen Clenbuterol. Hon blev avstängd i två år men kom tillbaka för att åka dit igen, på nytt med metylhexanamin i kroppen.

Josephine Onyia blev avstängd ytterligare en tvåårsperiod, men gav inte upp karriären. Onyia, som har ett personbästa på 12.50, skulle ha ställt upp på 100 meter häck vid sommarens friidrotts-VM men kastades ut ur den spanska truppen sedan det visat sig att hon tagit den anabola steroiden metenolon.

Får aldrig tävla mer

Tidigare under veckan meddelade IAAF, det internationella friidrottsförbundet, att Josephine Onyia är avstängd på livstid.

Efter comebacken i Falun kommenterade Sanna Kallur domen för första gången.

– Helt rätt. Håller man på och fuskar så många gånger... Det finns ju inte moral i den människan. Henne har jag tävlat jättemycket mot. Det är en trevlig tjej, men hon verkar inte riktigt ha koll på reglerna, säger Sanna Kallur.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN