Förlorade allt – nu har han tjänat 49 miljoner

Andreas Berggren är en av världens bästa pokerspelare online.
Andreas Berggren är en av världens bästa pokerspelare online.

Han rankas som en av världens bästa onlinespelare och har tjänat ihop nästan 49 miljoner kronor i karriären.

I en stor intervju med Sportbladet Poker berättar Andreas Berggren, 30, om hur han ska lyckas i EPT Barcelona, miljonerna, hur han förlorade allt – och kom tillbaka.

– Det var jättetungt att gå från att åka taxi till kasinot ena dagen till att tjuvåka på bussen för att jobba nere i hamnen, säger han.

Pengarna är borta. Andreas Berggrens dröm om att bli pokerproffs har precis krossats. Vi skriver tidigt 2000-tal och han tvingas ta ett ”vanligt” jobb nere i Göteborgs hamn. Det stundtals glassiga pokerlivet är förbytt mot kneg från sju på morgonen.

– En extremt tung period i mitt liv, jag var ganska förkrossad över att jag lät det gå så dåligt. Det var första gången jag gjorde ett försök att livnära mig på pokern, men höll mig inte riktigt till de regler jag satt upp, säger han.

Andreas Berggren vägrar dock att ge upp. Han jobbar, sparar, spelar. Efter några månaders slit inser han att drömmen ändå kan bli verklighet, de senaste åtta åren har han kunnat livnära sig på pokern. Den tuffa tiden är sedan länge ett minne.

– Det är verkligen inget man skulle vilja göra om, samtidigt präglar det en lite. Man uppskattar hela det här livet lite mer.

”Jag lever gott på pokern”

I dag är Andreas ”r4ndomr4gs” Berggren ansedd som en av Sveriges absolut bästa pokerspelare, framförallt online. Just nu rankas 30-åringen som tolva i världen av Pocketfives.com.

Våren 2014 tog han hem SCOOP, vilket gav motsvarande 1,2 miljoner kronor. Största framgången live hittills kom 2010 med segern i Swedish Open Poker Championship, samt en prispeng på närmare 600 000 kronor.

Hittills i karriären har Berggren cashat nästan 5,8 miljoner dollar – 49 miljoner kronor i dagens växelkurs..

– Absolut är det mycket pengar och jag lever gott på pokern, det ska man inte sticka under stolen med. Sedan ljuger den siffran ganska mycket. Man har ju också utgifter, det kostar att spela turneringar, det är hotell och resor. Det är inte så att jag har fem miljoner dollar på bordet hemma.

Hur viktiga är pengarna för dig?

– Pengar är förstås viktigt, när man har familj och barn så går pengar alltid åt (skratt). Hela anledningen till att jag spelar är ju i slutändan pengar.

Trots framgångarna är han något av en doldis, även inom pokervärlden.
– Jag är väl ganska lugn som person och kräver ingen uppmärksamhet. För andra kanske det faller sig naturligt att ta massa uppmärksamhet eller skryta.

Föredrar livespel – men vinner online

Kommande vecka drar EPT Barcelona igång, där Berggren är anmäld till Main Event. Utöver huvudturneringen kommer svensken även att spela flera sidoturneringar.

Viktig träning för Berggren, som vunnit lejonparten av sina pengar online.

– Sanningen är att jag inte har den tiden som jag skulle behöva lägga på livepokern. Man måste spela ett antal turneringar innan det jämnar ut sig ekonomiskt, man måste också resa mycket och med familjen blir det svårt.

I stället ser han livespelandet som en bonus, där man kan insupa atmosfären runt hela evenemanget.

– Live är roligare, det är lite mer känsla, puls och är socialt. På nätet kan du spela 20 bord samtidigt, här kan du sitta i en kvart och vänta om du foldat (kastat korten). Men jag störs inte så mycket av det. Live är roligt, även om det går lite långsamt.

Hur tror du det går för dig i EPT Barcelona Main Event?

– Egentligen är det omöjligt att svara på, men det känns bra. Jag har gott självförtroende, det har gått bra på nätet och då får man en bra känsla. Jag kommer ta det ganska lugnt första dagarna, man har gott om tid och behöver inte hitta på konstigheter mot bra spelare helt i onödan.

EPT Barcelona Main Event spelas 24-30 augusti

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN