”Vi måste vinna för svensk tennis”

avStefan Holm

Här är Sveriges Davis Cup-lag i ödesmatchen

Sverigeettan Elias Ymer missar ödesmatchen mot Danmark.

Axelskadan tvingar 19-åringen att vila från tennisen i tre-fyra veckor.

I hans frånvaro får Markus Eriksson och Mikael Ymer ta hand om singelspelet.

– Vi åker dit och ska vinna. Det är ett måste för svensk tennis, säger Davis Cup-kaptenen Fredrik Rosengren.

Foto: TT
Elias Ymer.

Markus Eriksson och Mikael Ymer på singlarna, och ett dubbelpar bestående av Johan Brunström i par med Fred Simonsson eller Isak Arvidsson. Det är så det ser ut, det Davis Cup-lag ”Fidde” Rosengren presenterade under tisdagen. Dessutom följer Daniel Windahl, i rollen som sparringpartner, med till Slagelse.

Svenskarna åker till Danmark på söndag och följande fredag inleds matchen, som handlar om att undvika spel i division 2.

– Veckan får utvisa vem av Isak och Fred som får spela. Vi kommer att köra stenhårt för att de ska vara beredda. Eventuellt kan det även bli en singel för någon av dem. ”Micke” är debutant och vi vet inte vad han klarar av. Därför vill jag ha tre singelalternativ, säger ”Fidde” Rosengren.

I ödesmatchen har han varken tillgång till Sveriges bäste singelspelare eller dubbelspelare. Elias Ymer är axelskadad och tvingades bryta förra veckans Challenger-turnering i Rennes.

– Vi har inte fått något hundraprocentigt besked, men det troliga är att han inte kan spela. Den första informationen från doktorn var tre-fyra veckor, säger Rosengren.

Lindstedt kan ansluta

Dubbelspecialisten Robert Lindstedt har valt spel i ATP-turneringen i Basel före Davis Cup.

– Han mår nästan dåligt för att han inte är med, men det är inte hans fel att det är så jävligt att det är tävlingar under en landslagsvecka, säger ”Fidde” Rosengren, som håller dörren öppen för 38-åringen.

Om Lindstedt blir utslagen i första omgången kommer han att ansluta till den svenska truppen.

– Hela laget är införstått med att Lindstedt kan vara med om det blir förlust i Basel, säger han.

”Kan bli tungan på vågen”

Hur ser du på era segerchanser med det här laget?

– Vi åker dit och ska vinna, och måste vinna för svensk tennis och killarnas skull. Hela laget är otroligt laddat och ibland är det rätt positivt att de bästa inte är med. Då hamnar ansvaret på spelarna som har suttit bakom. Nu får de kliva fram, ta ansvar, visa vad de kan och bli hjältar. ”Micke” kan bli tungan på vågen en sådan helg, säger ”Fidde” Rosengren.

Danmark har bara tre spelare på topp 1 000: Frederik Nielsen (288), Mikael Torpegaard (918) och Soren Hess-Olesen (969).

ARTIKELN HANDLAR OM

Davis Cup

Tennis