Publicerad:
Uppdaterad:

Tigern föll - men Hajen höll

Publicerad:
Uppdaterad:

Greg Norman till ledning i British open

SANDWICH, ENGLAND (TT:S UTSÄNDA)

När den nuvarande världsettan slog bort bollen och sig själv från en topplacering redan på det första hålet gick i stället den förre världsettan och regerande mästaren på Royal St George's - Greg Norman - till en tätposition i British Open i golf.

- Men det var en mycket svår dag. Golfbanan visade tänderna hela vägen runt, säger Norman.

Det var inget snällt grin som golfbanan utanför Sandwich visade upp för de 156 golfspelarna på torsdagen. Inledningsvis regnade det och efterhand blåste det upp ordentligt. Dessutom blåste det annorlunda än under inspelsdagarna.

Det gjorde att favoriter som Tiger Woods (+2), Ernie Els (+7) och Vijay Singh (+4) tappade slag mot täten.

Bästa vädret hade de som gick ut strax efter att solen gått upp över sydöstra England. Sydafrikanen Hennie Otto, som spelar på Europatouren till vardags, tog vara på de relativt lugna förhållandena och gick banan på 68 slag, tre under par. Med det är han i ensam ledning efter den första dagens spel i British Open.

Otto, 27, kvalade in i turneringen.

Rutinen hjälpte Norman

Ett slag bakom finns världsfyran Davis Love, men också Greg Norman. Fredrik Jacobson är bäste svensk, två slag efter Otto. Den 46-årige australiske stjärnan vann British Open på Royal St Georges 1993 och använde sin rutin och erfarenhet av både linksbanor och majors för att bemästra de extremt svåra förhållandena på torsdagen.

- Jag är mycket nöjd med mitt resultat. Jag jobbade hårt, jag var väldigt avspänd, jag puttade bra. Med tanke på att det här är min blott tredje tävling i år är jag väldigt tillfreds med dagen, säger Norman, som har svåra ryggbesvär och därför inte kunnat spela så mycket i år.

- I sådana här förhållanden handlar det om att kontrollera dina känslor. Det är så svårt att koncentrera sig. Som på 18:e greenen där vinden snodde runt läktarna så man knappt kunde stå stilla. Då gällde det att tänka att om man sätter putten så är det väldigt bra och om man inte sätter den så har man i alla fall slagit ett bra slag. Så tänkte jag hela vägen i dag.

Björn blev arg

Världsettan Tiger Woods slog bort bollen på första hålet. Ingen lyckades hitta bollen i ruffen och han tvingades tillbaka till första tee för att slå om. Han slog ut i ruffen igen, fick knacka in bollen på fairway och kunde slutligen notera sju slag, en trippelbogey på hålet. Woods fortsatte att spela ojämnt - gjorde tre bogeys men också fyra birdies. Han är två över par efter första dagen.

Några andra stjärnor misslyckades rejält. Paul Lawrie, som vann 1999, fick 81 slag. David Duval, som vann British Open för två år sedan, fick 83 slag och Steve Elkington, tvåa i fjol, fick 86.

Och dansken Thomas Björn förstörde sin dag när han blev arg på det 17:e hålet. När han inte fick upp bollen ur greenbunkern slog han klubban i sanden - och fick två pliktslag. Det blev fyra över par på hålet och totalt är Björn två över par.

Sämst någonsin

Tidernas sämsta resultat i ett första hål i British Open gjorde amerikanen Jerry Kelly. Han fick elva slag på hålet efter att bland annat ha stått och hackat bollen halvmetersvis i ruffen inte mindre än fyra gånger på samma ställe innan han förklarade den ospelbar och droppade den. Kelly fick totalt 86 slag och han drog sig ur tävlingen efter ronden eftersom han råkat slå sig själv med klubban så att handen svullnade upp.

Med en svullen hand drog sig även skotten Colin Montgomerie ur efter första ronden. Han snubblade på en tröskel på väg till frukosten och tog emot sig med högra handen när han föll. Trots svåra smärtor och uppsvullen hand spelade han sju hål innan han gav upp.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad:
Publicerad: