Leksand imponerade mot Björklöven

SPORTBLADET

Nyköping, Skellefteå och Oskarshamn vände och vann

Leksand

Leksand vann hemmapremiären i superallsvenskan hemma mot Björklöven med 4-2.

Även Skellefteå vann, borta mot Hammarby, sedan Magnus Wernblom avgjort i slutminuten.

För Rögle, med NHL-proffset Kenny Jönsson, slutade dock dagen med förlust mot Nyköping.

Leksand tryckte gasen i botten direkt i hemmamötet mot Björklöven. Hemmatrycket var stundtals totalt mot Tobias Lundström i Björklövens mål. Men Lundström var på sitt bästa humör och hade stoppat flera farliga skott innan Michael Ryder gjorde 1-0 efter dryga tolv minuter.

Men trots det spelmässiga övertaget var Leksand i underläge efter första perioden. Johan Hedberg i hemmamålet gjorde en rejäl tavla när Björklöven tog ledningen.

- Skönt att det var periodpaus kort efter, sade Leksands Niklas Eriksson, som firades för sin 700:e match i Leksands-tröja.

- Vi blev paralyserade efter deras ledningsmål. Det var ju allt annat än rättvist. I pausen sa vi att vi skulle fortsätta att trumma på för vi har fyra starka femmor och ska kunna mala ner lag som Björklöven.

Hemmalaget vände också matchen på mindre än två minuter i andra periodens inledning. Sedan kunde Eriksson själv slå in avgörandet, 4-2, när han mycket snyggt framspelad av Ryder och Fredrik Svensson slog pucken i öppet mål.

Leksands förstafemma med Eriksson, Ryder och Niklas Persson befann sig oftast i anfallszon när de var på isen, och svarade för tre av hemmamålen. I denna kedja har Leksand ett mycket starkt vapen. Men även de andra tre kedjorna satte bra tryck på Björklöven.

- Vi har piggare ben nu än tidigare och tränar inte lika mycket. Nu är nivån på en normal nivå för att vara ett elitlag, sade Eriksson.

Skellefteå har också maximala sex poäng efter två omgångar, men det satt hårt åt i bortamatchen mot Hammarby. Magnus Wernblom avgjorde matchen med sitt 4-3-mål med bara 37 sekunder kvar att spela. Skellefteå dominerade stort på isen - och på läktaren - och segern var rättvis.

Rögle kom med en 11-2-seger i ryggen till Nyköping. Laget ledde också med 1-0 men hemmalaget kunde vända till 2-1 och ta sin första seger i serien.

Lockoutade NHL-proffset Kenny Jönsson gjorde comeback för Rögle.

- Skönt att den första matchen är över, man vet inte var man står efter att inte ha spelat på tio månader. Jag är besviken över att vi inte vann eftersom vi hade matchen i våra händer, sade Kenny Jönsson.

Skillnaden mellan NHL och superallsvenskan?

- Det finns fortfarande spelare som kan lura upp en på läktaren, man kan inte lulla runt, sade han till Södermanlands Nyheter.

Även Oskarshamn vann sin första match. Smålänningarna vände underläge mot Bofors (0-2) till seger med 3-2 efter en stark avslutning.

På söndag möts Skellefteå och Leksand i en tidig seriefinal.

Sune Karlsson/TT