Det blir inte bättre än så här

SPORTBLADET

Arnroth om NBA:s två oväntade succélag - Phoenix och Seattle

Glöm San Antonio Spurs, Miami Heat, Los Angeles Lakers och Detroit Pistons.

Roligast basket i hela världen spelas just nu av Phoenix Suns och Seattle Supersonics.

Bra basket ska man bli glad av. Det ska vara ett alternativ till att gå på bio eller hyra en rulle. Det ska inte bara vara spännande på ett sportsätt. Det ska vara ren skär underhållning också.

Det är då basket lämnar alla andra bollsporter hästlängder bakom sig.

NBA har under senare år fått luta sig allt mer mot enskilda spelare som stått för underhållningen, men då blir det bäst i form av eftersända höjdpunkter.

Men lagen som alltid är roliga att se helt enkelt för att de är, just det, roliga att se har inte funnits. Som Magics Los Angeles Lakers och Jordans Chicago Bulls.

Men nu är dom här. Och i vilka överraskande skepnader sen!

Phoenix Suns och Seattle Supersonics. Hört talas om dom någon gång? Om inte är det dags att lägga namnen på minnet.

Båda klubbarna har varit okej, men inte mer under senare år. Skapligt stabila gäng med skapligt lysande stjärnor.

Inte längre.

Roligare att ha fel

Innan säsongen tippade jag att Phoenix skulle gå till slutspel, men inte mycket mer. Och att Seattle kanske skulle göra det.

Just nu leder Phoenix Suns hela Western conference med NBA:s bästa statistik.

Seattle ligger trea i samma conference. Sällan har det varit roligare att ha så fel.

Och det är sättet lagen spelar på som gör det så kul. Glöm all nötbasket. Glöm brottningsmatcherna under korgarna mellan hulkar. Här går det undan.

Phoenix Suns anfall tar ofta bara ett par sekunder. Först en snabb pass till guarden Steve Nash, sedan en snabb pass vidare till antingen Amare Stoudemire eller Shawn Marion - som skjuter eller dunkar. Tyvärr finns det ingen dunkstatistik i NBA, men om den funnes skulle dessa båda lirare ligga i topp.

Jag menar, varför skjuta om man ändå kan dunka? Laget går numera under smeknamnet Phoenix Express.

Seattle spelar också snabbt, men skjuter mera. Laget har tre spelare bland de tolv som satt flest trepoängare i NBA: Ray Allen, Rashard Lewis och Vladimir Radmanovic.

En fröjd att se på planen

Särskilt Ray Allen är en fröjd att se. Han är NBA:s mest stilrena spelare, rena basketporren för oss som njuter av teknisk fulländning.

Det som är riktigt udda med båda klubbarna är att personkemin i lagen fungerar ungefär som i ett kompisgäng i Korpen. Spelarna verkar faktiskt gilla varandra och inte bli osams om vem som ska skjuta mest. Bara det ett mirakel i divornas egen liga.

Men räcker det för att nå en NBA-final i vår?

För Seattle hänger allt på skotten. Problemen uppstår när man ska spela bäst av sju matcher mot lag som har riktigt bra stora spelare som San Antonio, Sacramento och Miami.

För Phoenix är problemet ett annat. Lagets första fem gör allt. Bänken är extremt tunn, med svenskpolske Maciej Lampe längst ut. Utan skador kan det räcka till ett mästerskap, men klubben tål inte ens en stukning.

Men det är 50 matcher kvar till slutspelet, så varför bry sej? Just nu gäller det bara att passa på. Bättre sportunderhållning än så här går inte att få just nu.

Stjärnorna i Phoenix

Stjärnorna i Seattle

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket