Svenska chanser grusades i bunkern

SPORTBLADET

Pettersson och Olander tappade till täten

Troon, Skottland

Den lilla högra greenbunkern på det åttonde hålet förstörde svenskarnas chanser i British Open i golf.

Den förstörde Joakim Haeggmans chans att vinna och den förstörde Fredrik Jacobsons chans att få spela vidare i tävlingen.

Haeggman är på 24:e plats efter sin 73:a. Han är på par totalt och sju slag efter ledande amerikanen Skip Kendall. Lika långt efter är Mårten Olander.

Jacobson hade sin mardröm på hålet redan under torsdagen, då han hälsade på där på det sjunde hålet - fick pliktslag för att bollen studsade på honom och kom inte ur förrän på två slag. Hans fyra extraslag på hålet gjorde att han hamnade fyra över par totalt och är därmed utslagen ur tävlingen.

- Trist att åka ut efter en sån händelse, säger Jacobson.

Haeggman var på ledartavlan innan han kom till åttan. Bollen landade på greenen men rullade långsamt ner i bunkern.

- Jag visste redan då att det skulle bli svårt att få ur den. Och den låg också nära kanten, säger Haeggman.

Först på fjärde försöket fick han ur bollen och tvingades då slå den bakåt. Han slog in på greenen och tvåputtade för sju slag, fyra över par på hålet.

- Jag tappade räkningen på slagen till slut. Därefter var jag inte med i matchen på flera hål.

En dubbelbogey på det elfte hålet - där han slog ut bollen bland buskarna - vittnar om det.

- Jag ville bara vrida en klubba runt nacken på mig efter de där hålen.

Tur med reglerna

Men sedan hade Haeggman också tur. På det 16:e hålet slog han ut bollen bland tv:s kabiner och fick droppa utan pliktslag.

- Just nu känner jag mig helt tom. Jag spelade bra i går och hade jag hängt i där i dag hade jag haft chansen till seger. Nu får jag vara jädrigt glad om jag kan komma topp-tio, säger Haeggman.

För Mårten Olander, som inledde dagen tre under par, blev fredagen en prövning redan från start. Första slaget hamnade till vänster om fairway, vid knuten till en liten kur där dagsprogram såldes.

- Den kvinnliga domaren var jättenervös och gav mig först fel direktiv. Men jag hanterade den situationen bra, liksom på flera hål framöver där mina utslag gick vänster, säger Olander, som räddade par på flera hål i början.

Han gick på 74 slag, tre över par och är på par totalt.

- Det känns bra. Jag är helt okej i huvet. Jag slog lite sämre slag i dag, flera sneda utslag och puttningen var sämre.

Ingen koll på placeringar

Olander vill inte spekulera i de kommande dagarna, om vad en eventuell bra placering skulle betyda för hans säsong - som så här långt som bäst haft en elfte- och en tolfteplats och totalt 109:e plats på rankingen.

- Jag tittar aldrig på leaderboard eller på rankingen. Möjligen kollar jag leaderboard i slutet av en rond om jag vet att den kan komma att få betydelse. Och när det gäller rankingen så är det bara en seger som kan ändra min planering. Annars spelar jag på enligt planeringen, säger han.

Lita på att den 32-årige smålänningen från Kalmar inte har en aning om vad som står på spel i helgen - i runda slängar mellan 100 000 och tio miljoner kronor.

Debutant kvar i tävlingen

Martin Erlandsson spelade mycket bra under fredagen, gick ett under par och är ett över par totalt på en 37:e plats - i sitt första British Open.

- Det är fantastiskt att få spela i helgen. Det trodde jag inte när jag kom hit och det trodde jag inte när jag gick ut i morse. För det kändes inte bra i kroppen på rangen. Jag var hängig. Men jag kom i gång och vinden mojnade, säger den 30-årige skåningen.

Carl Pettersson, som var tre under par inför dagen, började med att slå bollen ner i havet, till höger om hålet. Sedan blev det en riktig berg-och-dalbanerond med sju bogeys, en dubbelbogey och en birdie.

- Jag gjorde mitt första par för dagen på åttan. Då tänkte jag "vad håller jag på med". Jag har ingen förklaring till varför det gick så här, det var svårt i vinden. Ojämnheten är ett problem jag har även i USA. Men en bra dag i morgon så..., säger Pettersson som gick på 77 slag, sex över par och är tre övar par totalt på en 59:e plats.

Liksom Fredrik Jacobson klarade inte Klas Eriksson och Peter Hedblom kvalgränsen.

Ingela Ahlberg/TT