Malmö FF vann och leder allsvenskan

SPORTBLADET

Jon Jönsson matchhjälte

Malmö

Malmö FF, i år kallat Real Malmö, leder allsvenskan.

Matchhjälten Jon Jönsson nickade in segermålet för MFF, 2-1 (1-1) i en match där Halmstad hade de flesta målchanserna och kanske kunde avgjort i början av den andra halvleken.

Där var Markus Rosenbergs nick och Sharbel Toumas skott strax efter pausen, och Rosenberg (utlånad från Malmö den här säsongen) igen med ett friläge.

- Surt, jag borde satt nicken, ja friläget också. Bollen ska bara in, sa Markus Rosenberg.

- Jag tycker att vi spelade ut dem, men de hade flytet och det hade inte vi, sa han om sin moderklubb MFF.

Det var en kamp om att gå till serieledning. Och många prestationer, den första kvarten spelades i ursinnigt tempo och då kom två mål.

Malmö FF tog ledningen, 1-0, efter tre minuter då Afonso gjorde sitt sjätte mål. Snyggt anfall och väggspel med Andreas Yngvesson, för kvällen på vänsterkanten.

En smakstart, men Halmstad hade strax en jättechans när Yaw Preko kom fri men Mattias Asper klarade.

"Bjärred" ut efter nio minuter

En viss MFF-dominans var det och försvaret med Patrik "Bjärred" Andersson klarade ut de anfallsförsök som Halmstad åstadkom. "Bjärred" avvärjde ansträngda situationer två gånger, men den i den nionde minuten blev ödesdiger för honom.

Han föll ihop, tog sig åt sin sargade hälsena i vänsterfoten och kunde inte spela vidare. I förra matchen mot Djurgården fick han lämna återbud under uppvärmningen.

Utan hans pondus, rutin och kunnande försvann Malmös kompakta försvarsspel, det läckte i fyrbackslinjen, och Halmstad öste på.

Halmstads tog över.

- Vi hade klart överläge i målchanser, spelade taktiskt bra, så vi var värda mer än att förlora, sa Halmstads tränare Janne Andersson.

På slutet bytte han in 197 centimeter långe andremålvakten Marcus Sahlman som utespelare. En allsvensk debut på en främmande plats för Sahlman.

- Han är lång och bra på att nicka. Det var en chansning.

Mycket märktes alltså U21-landslagets Markus Rosenberg. Han var läcker i sina aktioner.

Suveränt trollerinummer

Efter en kvart drog han listigt och mjukt två försvarare, kom fri men missade. Sekunderna smekte Mackan, som han kallas, bollen i en båge till anfallskompisen Yaw Preko som kvitterade på nick, 1-1.

Precis efter pausen kom Rosenberg fri men nickade inlägget utanför. Och med ett suveränt trollerinummer, en härlig dragning med sulan och inlägg längs marken till Sharbel Touma, skapade han ännu en målchans för Halmstad. Men Asper klarade skottet och räddade Malmö.

Mycket Halmstad, de kunde lett med ett eller två mål.

I den 63:e minuten gick MFF till serieledning på Jon Jönssons perfekta nick efter en hörna. Bra häng i luften där av MFF-mittfältaren.

Det målet räckte hela vägen till översta platsen i tabellen.

- Ja, det ber vi inte om ursäkt för. Men Halmstad gav oss svårt motstånd i hög fart. Om det var rättvist kan diskuteras, sa Malmös tränare Tom Prahl.

Om Patrik Anderssons hälsena sa han så här:

- Jag tro inte det är värre än tidigare. Han tränar kanske igen om ett par dagar.

Bo Harmby/TT