Anna Dahlberg tog favoritseger

SPORTBLADET

Hudiksvall

Med Anna Dahlberg med i startfältet fick dameliten slåss om medaljerna bakom guldet.

Åsarnas ess Anna Dahlberg stod i en klass för sig och körde till sig sitt åttonde SM-guld med segern i 10 km fritt på lördagen.

- Jag har bra minnen från Hudiksvall. Här gjorde jag mitt bästa lopp. Jag var trea i USM 91, det hade jag aldrig varit i närheten av innan, sade guldmedaljösen efter ännu en SM-triumf.

Siktet är annars inställt på VM. Och OS. Anna Dahlberg och Emelie Öhrstig kom ner från höghöjdsträningen i nästa års OS-ort Pragelato i måndags och till skillnad mot Öhrstig, som ju vann onsdagens 15 km-lopp, föredrog Anna Dahlberg att avstå då.

Åkte ifrån alla

På lördagen fanns hon med i Hudiksvallsspåren. Och åkte från allt motstånd.

- Man är alltid osäker när man kommer ner från hög höjd, sade hon. Men jag kände mig pigg och tänkte jag skulle köra offensivt i början för att få en ledning.

Hon ryckte åt sig tio sekunders ledning snabbt. Och höll avståndet till EK ända in i mål.

- Men jag fick inte så mycket baktider på Elin och var inte säker på segern förrän hon var över mållinjen.

Elin Ek fick nu nöja sig med silver för andra gången den här veckan. Hon letar dock fortfarande efter formen under en motig vinter.

Det behöver inte Lina Andersson göra. Den klassiska specialisten har två tunga år bakom sig. Men hemma i Malmberget har hon envist stakat sig tillbaka till en form som påminner om den hon hade då hon blev trea i sin världscupdebut i november 2001.

Formbesked av Lina

Nu tog hon sin första SM-medalj i fri stil. Ett formbesked så gott som något.

- Jag har tagit SM-medalj i jaktstart, men aldrig i ren fristil, sade Lina Andersson, som var 25 sekunder efter Dahlberg och två före fyran och Piteå-klubbkompisen Kina Swidén.

- Det ska bli kul att få åka klassiskt i stafetten i morgon. När jag åker så här bra i fristil borde ju formen vara bra.

Förbundskapten Per-Erik Rönnestrand välkomnar alla formbesked från damerna inför VM. Det är tunt i toppen.

Anna Dahlberg är Sveriges största damhopp i VM i Oberstdorf i slutet av februari. Både i sprint och traditionellt. Men planeringen, som Rönnestrand ligger bakom, har OS 2006 som mål.

Efter söndagens stafett åker Anna Dahlberg och Emelie Öhrstig tillbaka till de italienska alperna. Det blir ytterligare nio dagar på 1 600 meters höjd över havet innan det är dags för VM-genrepet, världscuptävlingen i Reit im Winkl, helgen före VM.

- Jag brukar vara som tröttast tre, fyra dagar efter att jag kommit ner från hög höjd. Sen lossnar det.

Lagom till VM.

Peter Wikström/TT