Guld för skidornas eget Dream Team

SPORTBLADET

Ny succé för Östersund

Östersunds tredje raka stafettguld var den verkliga lågoddsaren i skid-SM i Hudiksvall.

Klubbens manliga åkare har sopat rent i SM de senaste åren. Och med Thobias Fredriksson, Anders Södergren och Mathias Fredriksson i laget var söndagens stafettguld aldrig i fara.

Foto: Dream Team Thobias Fredriksson, Anders Södergren och Mathias Fredriksson – i dag tog drömtrion tredje raka SM-guldet för Östersund.

Det var för tre år sedan som Östersunds SK återuppstod som elitklubb och satsningen på ett manligt topplag inleddes.

Succén har varit nästan total. Östersund har vunnit allt som gått att vinna i SM på herrsidan. Femton guld av sexton möjliga. Enda undantaget är Per Elofsson seger på 15 km i Idre för två vintrar sedan.

Söndagens triumf var den 14:e raka.

– Vi har ju de bästa åkarna och de bästa ledarna, så det är väl inte så konstigt, konstaterade Mathias Fredriksson.

– Men vi sa i vallaboden i går att vi får inte slå oss till ro. Vi måste fortsätta att vara fokuserade.

Ett namn för VM-stafetten

Och det krävdes en hel del energi för att ta hem den klassiska stafetten i Hudiksvall. Thobias Fredriksson for i väg som en raket direkt vid startskottet. Men efter några kilometer fanns ett gäng bakom honom igen.

– Jag ville testa kroppen, det var därför jag öppnade hårt. Jag tyckte jag sprängde fältet bra, men jag blev lite trött, sade han.

Med sin explosivitet och styrka man mot man är Thobias Fredriksson ett givet alternativ på öppningsdistansen i VM. Men sprintvärldsmästaren kommer troligen inte att köra stafetten. Sprint går i första hand.

– Individuella sprinten är det jag satsar på. Sen får ledarna bestämma om jag ska köra stafetten eller sprintstafetten.

– Men jag vill köra sprintstafetten, jag tror medaljchansen är mycket större där. Det går inte att dubblera.

Stafetten och sprintstafetten, den nya VM-grenen, ligger dagarna efter varandra. Så det är bara att välja – det ena eller det andra.

Larsson en variant

Åsarnas Mats Larsson är ett annat startalternativ i VM-stafetten. Nu vann han första sträckan i konkurrens med främst Fredriksson och hemmaåkaren Björn Lind.

Lind gjorde ett överoptimistiskt försök att slita sig loss och det blev i stället en kallt väntande Mats Larsson som satte in rycket som gav en ledning på några sekunder.

– Men det är skillnad i VM. Mats tog rygg på mig och här var det körning i 2,5 kilometer, resten nöjesåkning. I VM är det körning från start, sade Thobias Fredriksson.

Anders Södergren lyckades inte köra i från Johan Olsson på andra sträckan, men Mathias Fredriksson satte upp ett tempo som till slut sög musten ur Åsarnas VM-reserv Fredrik Persson.

Bakom tätduon gjorde tre lag upp om bronset. IFK Umeås Jörgen Brink väntade till upploppet och forsade sedan i väg mot bronset före Rickard Grip, Falun-Borlänge, och Tobias Långberg, Hudiksvall.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM