Juridiktoppen lämnar IAAF efter regeländringen

Caster Semenya.
Caster Semenya.

Efter IAAF:s regeländringar som förbjuder kvinnliga medeldistanslöpare med för höga halter testosteron att tävla har inte landat väl hos alla.

Sydafrikanen Steve Cornelius, juridisk professor, har valt att lämna sin post i förbundet.

Från och med 1 november i år kommer kvinnliga hyperandrogyna medeldistanslöpare (400–1609 meter), med för höga halter testosteron inte att få tävla internationellt såvida de inte byter distans, trycker ned sina värden under nya gränsvärdet 5 nmol/liter eller börjar tävla mot män.

En av de som påverkas av beslutet är den sydafrikanska världsstjärnan Caster Semenya, som har två OS-guld och tre VM-guld (800 meter) på sin meritlista.

– Som ett internationellt förbund har vi ansvaret för att skapa en rättvis tävlingsmiljö för alla idrottare. Som många andra idrotter har vi valt att ha två klasser för våra tävlingar, män och kvinnor. Det innebär att vi behöver ha tydliga indelningar och kriterier för de här klasserna, har IAAF:s president Sebastian Coe tidigare sagt.

– Reglerna handlar inte om att någon fuskat, det handlar om att skapa rättvisa förutsättningar.

Tar avstånd från beslutet

Långt i från alla är nöjda med det nya beslutet som har fattats.

IAAF:s juridiska professor, sydafrikanen Steve Cornelius, har gått så långt att han säger upp sig från sin post inom förbundet.

I ett brev riktat mot Sebastian Coe skriver Cornelius att han inte vill förknippas med IAAF längre, då han anser att beslutet strider mot hans egna värderingar.

”På djupa moraliska grunder kan jag inte se mig själv som en del av ett system där jag kanske måste tillämpa bestämmelser som han anser vara bristfälliga och troligen också olagliga i olika jurisdiktioner”, skriver han.

Vädjar till andra

Steve Cornelius hoppas att fler följer hans exempel och väljer att ta ställning mot IAAF:s regeländringar.

”Jag är övertygad om att historien kommer att döma dig och alla IAAF:s medlemmar för att ha tagit det här beslutet”, skriver han till Coe.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.