Superettan

”Gladiatorutmanaren” hjälte för Öis

Då nobbad – är Örgrytes ”gladiatorutmanare” matchvinnare

avPetra Thorén

1 av 4 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För sju år sedan fick han nobben av Örgryte då han ansågs vara för liten.

I dag är "Gladiator-utmanaren" ett av lagets nyförvärv och i sin första match från start i superettan gjorde han segermålet.

– Det har inte varit en spikrak väg hit, men jag har gjort det jag tyckt var kul för stunden, säger Gustav Ludwigson efter Öis-segern.

Öis hade inför dagens möte med Halmstad BK två segrar och en oavgjord match i bagaget. Stabil säsongsinledning av ett lag som det stormade kring i fjol.

Laget kan bilda en helt ny elva med sina nyförvärv och i dagens uppställning mot ex-allsvenska HBK var merparten av dem med från start.

Även om de norska scouterna på läktaren bredvid mest var imponerade av HBK:s mittfältare Gabriel Gudmundsson utmärkte sig Örgrytes nya spelare på flera sätt.

Diego Montiel med sin fantastiska teknik och sitt tillslag på både skott och fasta, Anton Lans med sin fysik, Simon Nilsson som gjorde 1-0 på en fin halvvolley och Gustav Ludwigson som nickade in 2-0 på en hörna och vars löpningar ställde till det för Halmstads backlinje.

Stående ovation

Den 24-åriga anfallaren kom från Sävedalen i division II inför den här säsongen. Klubbytet innebar en liten revansch.

När Gustav Ludwigson var 16 år provspelade han med Öis men blev nobbad. Tiden efter har han spelat i lägre divisioner, men också blivit känd genom sitt deltagande i TV4:s familjeunderhållning Gladiatorerna 2016.

– Jag provtränade med ÖIS när jag var 16 år tillsammans med en vän. Kompisen fick en plats i akademin, men inte jag. De sa att jag var för liten och att de skulle höra av sig när jag hade växt till mig i framtiden. Nu är jag här, sa han till klubbens hemsida vid övergången.

Det fick HBK och hemmapubliken, som gav anfallaren en stående ovation när han bytte ut i andra, erfara. Anfallarens pressspel och djupledshot lönade sig för Örgryte.

Han var mycket nöjd efter matchen och firade med en mintchokladruta.

– Jag tycker vi gör ett jäkla bra jobb, säger han.

Han håller med om att första målet betydde mycket för känslan i laget. Hans egen nick gav än mer arbetsro.

– Jag fick ta ett steg ut, sen fick jag till en skarv mot bortre. Det var väldigt skönt, säger Gustav Ludwigson om målet.

Din resa hit har varit brokig via lägre divisioner. Hur mycket betydde deltagandet i Gladiatorerna egentligen för din egen del?

– Det är mycket tack vare min brorsa Nils som jag började springa och träna. Det var inför ett lopp i Tough Viking som vi började träna, jag har aldrig kört styrketräning så tidigare. Vi tränade mycket tillsammans, jag har honom att tacka. Det har hjälpt mig med mitt självförtroende också att ta det lite med en klackspark så där, säger Gustav Ludwigson.

Hinderbanan eller match på Gamla Ullevi då?

– Det är här såklart. Det är sjukt stort att bara gå in framför alla fans och höra musiken. Det är absolut roligast...

Även om Halmstad-lagets rutinerade anfallare Johan Oremo inledningsvis angav tonen med att glidtacklingsbryta och ställa om var det Öis som sakta kopplade greppet om spelet.

Foto: TV4

Laget kom i omgångar på sin vänsterkant, hade ett par fina kombinationer och spelade sig till lägen.

Inlägget från Jacob Ericsson tog Simon Nilsson tillvara på i den 18:e minuten. 2-0 från Ludwigson dröjde till minut 42.

Örgryte hade en vass chans i slutet av första halvlek men Dida Rashidi satte avslutet utanför.

I andra halvlek var spelet mer öppet.

HBK fick tyngd när fysiska men också snabba Kosuke Konishita kom in vilket underlättade också för Gudmundsson. Just Konishita fick HBK:s bästa chans när han kom i skottläge, men då var Stojan Lukic i Öis-målet med.

Matchen slutade 2–0 till hemmalaget.

Publik på Gamla Ullevi: 2 373.

ARTIKELN HANDLAR OM