Herrlandslaget i fotboll

Zlatans VM-utspel – bara en reklamkupp?

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

”En dörr öppnas” i samband med att han inviger sin egen padel-hall.

Chanserna för VM-spel är ”skyhöga” när han promotar sitt spelbolag.

Och frågan är om inte Zlatans senaste utspel om att han ”ska åka till VM” bara är en ny reklamkupp i samarbete med turneringens egen huvudsponsor?

Här är historien om 49 dagar i Zlatan Ibrahimovic kommersiella imperium – och vad de lärt oss.

Det var en märklig peak för padel-intresset hos svenska sportredaktioner.

Februari hade precis blivit mars när Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Peter Forsberg och Henrik Larsson klev in i en lokal på ett industriområde i Årsta i södra Stockholm. Alla medierepresentanter som var där var införstådda med att det hela handlade om att promota Zlatans nya padelhall, men möjligheten att få ställa frågor till en rad världsstjärnor och idrottsprofiler gav allmänintresse nog åt idrottshallsinvigningen för att närvara.

Och visst hade Zlatan saker att säga. Glad och avslappnad släppte han plötsligt bomben: dörren till landslaget var öppen.

– Jag saknar landslaget, konstaterade han till synes uppriktigt.

Zlatan intervjuas av Sportbladets Frida Fagerlund sin nya padelhall.

Sen växlade han över på en mer Zlatansk approach.

– Jag tror ingen behöver ringa. Vill jag så är jag där. Så är läget. Men en sak i taget, när jag kan göra det jag vill har jag andra tankar. Ringa mig eller honom (Janne Andersson) är inte planerna. Vill jag så är jag där.

Ord som skakade om och gav hopp till svenska fans – och inte minst förändrade förbundskapten Janne Andersson hela arbetssituation. Då var det bara ett och ett halvt år sedan han tackade för sig i landslaget och synkade uttåget med en reklamfilm för Volvo.

”Jag kommer att vara där”

Vid tiden för den första landslagsflirten var Zlatan fortfarande en skadad Manchester United-spelare som passade på att använda sin extra fritid till att lägga nya sponsorer till samlingen.

Den 15 mars damp ett nytt pressmeddelande in i mejlkorgen som förkunnade att Zlatan nu var ambassadör för teknikjätten Samsungs Nordenavdelning.

Det passerade tämligen obemärkt förbi, den här gången nöjde sig Zlatan Ibrahimovic med ett par Instagraminlägg. Reuters gjorde dock en intervju med svensken och återigen skickade han ut en ny VM-trevare.

– Tankarna finns där hela tiden, om jag vill kommer jag att vara med där, säger han.

Den där tvärsäkerheten igen. Från en knä-rehabiliterande 36–åring.

Var det bara ett försök att blåsa liv i den där – ibland charmiga, ibland komplicerade – Zlatan-megalomanin eller visste den svenske superstjärnan något som ingen annan visste?

Vad berättade förbundet?

Det gick fort här under några veckor.

Först gjorde FA:s krav att Zlatan tvingas ställa in en planerad presskonferens för ett samarbete med ett spelföretag.

Men bara några dagar senare är han en La Galaxy-spelare och alla sådana hinder är därmed borta. Tre dagar senare, 26 mars, är det dags att ta klivet in i bettingföretaget Bethard. Ibrahimovic blir både ansikte utåt för det Malta-baserade företaget och delägare i detsamma.

– Ledningen är riktiga utmanare som verkligen vill göra saker annorlunda, säger han.

Debuten i MLS blev närmast osannolikt bra med drömmål och galen vändning på bara 20 minuter. Kanske var det så här Zlatan menade när han sa ”om jag vill så är jag där”? Att han visste att formen var så bra att Janne Andersson inte skulle kunna stå emot trycket när han väl började spela fotboll.

Men förvirringen tilltog bara tre dagar efter debuten när Sportbladet kunde avslöja att Fifas regelverk uttryckligen förbjuder Zlatan att spela VM på grund av att han är ägare i ett spelbolag.

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får inte någon spelare varken direkt eller indirekt äga andelar i bettingbolag. Jag håller mig till fakta och kan bara redogöra för det som gäller samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Samme Sjöstrand som Janne Andersson tydligt rett ut är en av de på förbundet som står i kontakt med Zlatan Ibrahimovic.

Vill alltså Zlatan spela VM och förbundet i sin tur har haft tät kontakt med Zlatan låter det inte orimligt att Håkan Sjöstrand, i händelse av att Ibrahimovic och hans entourage missat paragrafen själv, påpekat det omöjliga med att kombinera spelbolagsägande med VM-spel.

Sportbladet ringer upp Håkan Sjöstrand på nytt för att söka svar på frågan.

– Vi har svarat på frågan från media och svaret är att Fifas regelverk inte möjliggör att man spelar i VM.

Har ni diskuterat det faktumet med Zlatan i samband med att han blev delägare?

– Vi har en dialog med Zlatan och många andra spelare, men vad vi pratar om i alla samtal känner inte jag att vi har redovisningsplikt kring.

Men kände han till följderna av att bli spelbolagsägare?

– Jag förstår att du ställer frågan, det enda vi kan svara är att reglerna inte tillåter VM-deltagande för någon spelare som har koppling till ett spelbolag.

Han är alltså inte uttagningsbar?

– Givet det regelverket är det så. Det gäller alla spelare.

Onödigt otydliga svar kan tyckas, men regelverket är hur som helst tydligt och förbundet har haft stenkoll på det. Här kunde alltså frågan om VM ebbat ut.

”Inte troligt men mycket cash”

Men frågorna har fortsatt komma och Zlatan har fortsatt att svara med samma tydliga självklarhet. Efter segern mot Chicago i helgen gick svensken till och med ut på sitt eget Twitterkonto och slog fast att chanserna är ”skyhöga” till VM-spel.

Tänkte han sälja andelarna i sitt spelbolag, fanns det en öppning ändå?

Nej, han tänkte enbart på att sälja in sitt spelbolag. Morgonen efter kommer en ny reklamfilm för det egna spelbolaget. Höga chanser har plötsligt förbytts till höga odds.

– Höga odds betyder att det inte kommer att hända... Inte troligt men mycket cash, säger Ibra i reklamfilmen.

Mycket cash var det ja. Samma eftermiddag presenteras Zlatan som VM-ambassadör för betalkortsleverantören Visa, en av sju stora huvudsponsorerna för VM-turneringen.

Zlatan ska bli ansiktet utåt för huvudsponsorn över hela det väldiga VM-landet, var du än är och ska betala ska svensken vara en påminnelse om att du bör göra det med samma kort som Zlatan rekommenderar.

Man skulle till och med kunna slå fast att Zlatan kommer att vara en del av VM, att han är på plats över hela Ryssland. Är det här till och med bakgrunden till Zlatans självsäkerhet på VM-frågorna?

Att dealen med VM-sponsorn redan varit klar och att Ibrahimovic därmed inte ens har behövt chansa (eller ljuga) när han sagt att han ”kommer vara på VM om han själv vill”? I stället har han med gott samvete kunnat svara på frågorna och samtidigt byggt intresset för både sig själv och hans samarbetspartners.

Sportbladet ringde Jonathan Stara, svensk presskontakt för pressmeddelandet gällande Visa-samarbetet, för att ta reda på vad uppdraget innebär.

– Han blir ansiktet utåt för deras reklamkampanj under VM.

Ja, vad innebär det?

– Jag kan inte säga det, tyvärr. Det kommer att visa sig.

Kommer han att vara på plats i Ryssland för Visas räkning?

– Det kan jag inte svara på.

Charmade tv-publiken

Ett långt gårdagsdygn i Zlatan Ibrahimovic kommersiella imperium avslutades i Jimmy Kimmels talkshow.

Zlatan var glad, kvick, kaxig och rev ner studioapplåd efter studioapplåd. VM-frågan får sitt vanliga svar.

– Jag ska till VM, ja, säger han.

Men Jimmy Kimmel ställer en följdfråga. Ska han ha fotbollsskor eller vanliga skor på sig i Ryssland?

En rynkad panna och en sekunds tvekan från Zlatan.

– Jag sa bara att jag ska till VM. Om jag säger mer kommer folk hänga mig, jag måste vara försiktig med vad jag säger nu. Men jag menar, VM utan mig skulle inte vara VM.

Ja, det är många frågetecken i den här texten. Men 49 vårdagar har dock lärt oss en sak: det är mer sannolikt (låga odds!) att Zlatan kommer att göra en VM-insats som betallösning snarare än anfallsalternativ.

Följ alla nyheter om Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Zlatan har framstått som rent osympatisk”

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Fotbolls-VM

Zlatan Ibrahimovic

Håkan Sjöstrand