Flinck: Skånelag ja, men inte så mycket skåningar

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

75 procent av semifinallagen i handbollsligan är från Skåne.

Men bara 37 procent av spelarna pratar skånska.

Det är ett annat perspektiv på maktförskjutningen i svensk handboll.

I april i fjol sedan skrev jag i ett reportage om maktskiftet i svensk handboll, från Göteborgsregionen till Skåne och hur göteborgarna (där vi också räknar in Alingsås och Aranäs från Kungsbacka) skulle ta tillbaka tronen.

Det har gått sådär.

Ett år senare är tre av de fyra lagen i semifinalerna från Skåne, vilket inte har hänt på 37 år. Det var dessutom mycket nära att bli fyra, vilket hade varit en historisk styrkedemonstration.

Kristianstad och Lugi gör upp om den ena finalplatsen och där leder nordostskåningarna med 2–1 efter den imponerande överkörningen på hemmaplan i kväll med 31–23 inför rekordpubliken 5221. I den andra semifinalen har Alingsås kopplat greppet efter segern i Malmö i torsdags. Just nu tyder alltså mycket på att vi inte får den första helskånska finalen sedan 1981, vilket många trodde när semifinalserierna drog i gång.

Vann alla pojkklasserna i USM

Men den kryper nog allt närmare. För tittar vi vidare på USM-finalerna i Malmö förra helgen dominerade Skåne där också. 10 av de 24 lagen i pojkklasserna (P18, P16, P14) kom från Skåne och de visade inte bara bredd utan också topp: man hade två semifinallag i varje klass och lade beslag på samtliga tre gulden.

Göteborg? De hade ett lag i semifinal i varje klass och nådde bara en final, Aranäs i P14-klassen.

De lokala skånska medierna har knappast missat ett tillfälle att påpeka landskapets dominans, framför allt i slutspelet, vilket förstås kan stå övriga handbolls-Sverige upp i halsen.

Men det prautas inte sau mycke skaunska i de tre semifinallagen.

Med hjälp av Daniel Vandor, ”Handbollsgöken” enligt några men mer känd som landslagets presschef hos de flesta, har jag nämligen tittat på varifrån spelarna i semifinallagen egentligen kommer.

Talangutvecklingen litet genomslag – ännu

Vandor har tittat på alla spelare som varit med i slutspelet hos de fyra semifinallagen, till och med den första semifinalen, och det visar sig att bara 37 procent av spelarna kommer från Skåne. Den siffran ska alltså jämföras med andelen skånska lag i semifinal som är 75 procent.

16 procent av spelarna kommer från Göteborg (inklusive Aranäs och Alingsås), 10 procent från Stockholm och 37 procent från övriga Sverige och utlandet.

Lugi, som är den överlägset största plantskolan av de fyra semifinallagen, har förstås flest skåningar i laget med hela 76 procent. Både i Kristianstad och Malmö kommer påfallande många av spelarna varken från Skåne eller Göteborgsregionen. I Kristianstad hittar vi som vanligt många spelare från övriga Norden (se faktarutan här nedan).

Så även om Skåne de senaste åren har blivit allt bättre i talangutvecklingen har det inte fått så stort genomslag – ännu. Hade talangfabriken Ystads IF varit ett av semifinallagen hade förstås den skånska andelen höjts, men det hade också den göteborgska då YIF de senaste åren värvat många spelare som antingen spelade, eller hade spelat, i Aranäs.

I Skåne pengarna finns

Glappet mellan de 75 procent skånska lagen och de 37 procenten skåningar i semifinalerna visar ett annat perspektiv på den ovan nämnda maktförskjutningen: det är i Skåne slantarna finns, pengarna att locka spelare med.

Där är förstås kassakon Kristianstad överlägset och även om Malmö och Lugi knappast är ”stadda vid kassa” om vi tittar i årsredovisningarna så får de ändå, på något sätt, fram pengar till nyförvärv.

Lugi har till exempel redan gjort klart med två nya linjespelare till nästa säsong: Guifs Markus Sjöbrink, som kommer från småländska Eksjö från början, och Malmös Hampus Nygren, ursprungligen från Linköping. Dessutom ryktas Sävehofs målvakt Anton Hagvall, ursprungligen från Kungälv, vara på väg in.

Malmö tar in en ny norsk målvakt när Kristian Saeverås drar till Danmark och man ersätter Linus Persson med Magnus Persson, som kommer från Drott och Halmstad från början. Men man värvar faktiskt också en skåning i högersexan Hampus Olsson, senast i Karlskrona.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM