Björk vann VM i fredags – nu läggs mästerskapet ner

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Björk vann VM i fredags - nu läggs mästerskapet ner
Foto: Polestar
Björk vann VM i fredags - nu läggs mästerskapet ner

I fredags blev Thed Björk Sveriges första världsmästare i banracing.
Han vann VM-titeln i WTCC.
Men till 2018 läggs mästerskapet ner.

Kommissionen för Touringcar har haft ett styrelsemöte i veckan och nu skriver Motorsporttotal att FIA (internationella bilsportförbundet) i veckan kommer att bekräfta en stor förändring i standardvagnsracingen till 2018.

WTCC, där Thed Björk och Volvo vann både VM-titlarna 2017, görs om och då försvinner också VM-statusen.
– Det betyder att jag blev den siste mästaren i sammanhanget, säger Björk.
– Men eftersom jag vill vinna tre VM-titlar får jag väl hänga kvar ett tag till, se vad teamet har för planer och hur det blir framöver.

Inte första gången VM stryks

Detta är andra gången i historien som FIA stryker en VM-serie, förra gången handlade det också om standardvagnar och då var det direkt efter VM-debuten 1987 vilket gjorde att Roberto Ravaglia var regerandemästare till och med om starten 2005.
– Jag vet ju att alla vill ha ett VM, men det händer så mycket inom bilindustrin nu med utvecklingen av elbilar och liknande. Därför vill man få in fler konstruktörer och göra riktigt bra regler, det tycker jag är positivt, säger Björk.
WTCC kommer att lämna det nuvarande reglementet TC1 och övergår till TCR reglerna. Det gör att bilarna har ungefär 50 hästkrafter färre än i år och troligen kommer startfältet att bestå av privatteam som får stöd av biltillverkare istället för av fabriksteam. Tanken är att de tävlande ska köra tre lopp per tävlingshelg. Det nuvarande TCR-mästerskapet ställs in och efter sammanslagningen av WTCC och TCR heter det nya mästerskapet WTCR.

– TCR-reglementet är jättebra och det är ett bra beslut att byta till det med WTCR, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar:

– Detta öppnar väldigt många dörrar för oss i framtiden, men det innebär förstås att man måste tänka igenom det på ett bra sätt om hur vi genomför det bäst strategiskt sett. Därför har vi inget definitivt besked i dagsläget annat än att vi ser fram emot att vara tillbaka på banan med teamet längre fram. Vi kommer att släppa mer information under Q1 2018

Björk väntar in 2020

Efter två säsonger med WTCR är det tänkt att mästerskapet ska få VM-status igen, men ingen vet än hur reglerna för ett VM 2020 ska se ut. Det pratas om ett One Class, i ungefär samma stil som dagens DTM.
– Förändring är något positivt och skulle det bli Class One är det jättehäftigt. Det är väldigt snabba bilar, säger Björk.
– Blir det någon cup i väntan på nästa VM kan jag arbeta med teamet och utveckla bilar, men så fort det blir VM så vill jag köra igen. Jag har bara tagit en av de där tre titlarna jag vill ha.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN