Bjurman: Nu måste Rangers vinna titeln

Foto: Keith Yandle.
SPORTBLADET

NEW YORK. Det mesta hann hända innan vi nådde själva upploppet och ”Trade deadline”-dagen blev, som väntat, rätt avslagen.

Men NHL-kartan har ritats om avsevärt de senaste dygnen och nya förutsättningar gäller.

Framförallt är det här plötsligt sant:

New York Rangers måste vinna Stanley Cup senast nästa sommar.

Annars har åldrande general managern Glen Sather gjort praktfiasko.

Redan vid åttatiden på måndagsmorgonen, lokal nordamerikansk östkusttid, kom nyheten att Montreal Canadiens trejdat till sig eftertraktade Edmonton-backen Jeff Petry.

Då kändes det som racet fram mot eftermiddagens deadline skulle kunna bli riktigt galet.

Men nä.

Stormen bedarrade redan innan den hann bryta ut på allvar.

Det var väl lite kittlande att Detroit knöt till sig Devils-backen Marek Zidlicky, att St Louis hämtade Zbynek Michalek från Arizona, att Boston sent omsider bärgade Max Talbot, att Buffalo intensifierade sin ”tankning” genom att skicka iväg målvakten Michal Neuvirth till Long Island – och till sist blev ju även ett par svenskar inblandade när William Karlsson bakades in i det paket Columbus fick av Anaheim för att skicka klassbacken James Wisniewski västerut, och då St Louis kom överens med Toronto och bytte Joakim Lindström mot Olli Jokinen.

Förändrade premisser

Men de verkliga blockbuster-trejderna hade redan ägt rum. Som den mellan Buffalo och Winnipeg redan för nästan tre veckor sedan – och den när Nashville plockade Cody Franson och Mike Santorelli från Toronto i mitten av februari.

Dock:

Även om seismologiska institutet inte kunde mäta några omvälvande rörelser i jordkskorpan sista timmarna innan transerfönstret dammades igen rusar vi mot Stanley Cup-slutspelet med förändrade premisser.

I väst känns det som att maktbalansen förändrats främst för att ett par lag med slutspelsambitioner gjort för lite. Framförallt San Jose, som ligger riktigt pyrt till med gamlingar som slutat leverera, men också Vancouver och Calgary – som dessutom ser ut att få klara sig utan skadade backsensationen Mark Giordano resten av säsongen.

I öst har alla nio som med realistiska chanser att nå festen i vår i högre eller lägre utsträckning uppgraderat sina trupper – och fältet förefaller faktiskt helt vidöppet.

Men ett lag har större press på sig än de andra.

New York Rangers.

Går ”all in” igen

General managern Glen Sather gick – ännu en gång – ”all in” för att kunna hämta omsusade Arizona-backen Keith Yandle till Manhattan.

Han gav inte bara upp supertalangen Anthony Duclair. Han gav Coyotes ett förstaval i nästa års draft – vilket betyder att Rangers kommer gå genom fyra raka drafter utan ett förstaval.

Så Rangers måste vinna Stanley Cup nu – eller som allra senast nästa sommar (innan han själv går i pension, kan man kanske tänka sig att den nu 71-årige Sather satt upp som mål...)

För mycket till framtid ser det inte ut att finnas i Rangersland.

Kul satsning; framförallt måste det vara kul för Henrik Lundqvist och hans kompisar att spela för ett lag som inte tvekar om vad målsättningen består i.

Men insatsen är skyhög.

Misslyckas de är det, kort sagt, fiasko.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey