Maria Pietilä Holmner

”Jag har aldrig upplevt det här med mig själv”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

ÅRE. Efter världscupsegern innan nyår hamnade Maria Pietilä Holmner i en svacka.

Nu berättar hon om utmattningen som tvingat henne till total vila.

– Jag har aldrig upplevt det här med mig själv, att jag är så här låg, säger 28-åringen.

För tre månader sedan i Åre tog Maria Pietilä Holmner första segern på fyra år. Nu är hon tillbaka på hemmaplan, i en helt annan sits.

”PH” har prenumererat på topplaceringar i nästan hela sin karriär. Men sedan nyår har det blivit en 18:e plats som bäst i världscupen och i VM slutade hon på 14:e plats i paradgrenen slalom.

Nu berättar 28-åringen om utmattningssymptomen hon dragits med under flera veckor.

”Jättefrustrerande”

– Jag har haft en period med mycket stress. Det har tagit lite överhand. Jag är inte i den formen jag vill och jag försökte hålla skenet uppe under VM. Men jag har varit orkeslös. Det är jättefrustrerande när man vill och vet vad man ska göra, men det är som att allt sitter fast i tuggummi. Det händer ingenting, allting blir bara segt, säger hon.

Efter senaste tävlingen i Maribor för drygt två veckor sedan tog det stopp. ”PH” kände inte igen sig själv och valde att ta en paus från allt.

– Jag har aldrig under en säsong tagit en och en halv veckas vila, men jag har bara legat hemma och vilat, sett alla serier och typ tagit promenader. Jag har bara försökt vila mig i form, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig upplevt det här med mig själv, att jag är så här låg.

– Jag är en känslomänniska, när jag är glad ser man det och jag märker själv att jag är låg. Jag har funderat på om jag överhuvudtaget ska prata om det, men jag kan inte dölja det.

Känner du att du är ­tillbaka nu?

– Jag önskar att jag kunde säga ja, men jag kan inte göra det. I går åkte jag tre åk, i dag åkte jag tre åk. Jag får försöka samla den energi jag har och fokusera på de få åken jag gör.

Inte sjuk

Pietilä Holmner har gjort flera tester och kontroller för att utesluta att hon är sjuk. Även om hon inte känner sig hundra procent har vilan gett resultat och ”PH” hoppas att helgens tävlingar i Åre ska höja henne ­ytterligare.

– Om det hade känts som i Maribor hade jag inte känt att det var värt det, men nu börjar det gå uppåt. Jag har mer koll på läget och det är skönt att vara på hemma­plan, jag hoppas att det ska ge mig lite energi.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Maria Pietilä Holmner

Alpint