Längdskidor

Medaljören: ”Jag vill bli bäst i världen”

Av: 

Adam Bäck

SPORTBLADET

Ebba Andersson om bronset i skid-VM

Svenska damlaget.
Svenska damlaget.

Skidåkerskan Ebba Andersson tog medalj vid junior-VM i Kazakstan.

Hon är bara 17 år men har ett tydligt mål i sikte.

– Jag vill bli bäst i världen, säger hon till Sportbladet.

Ebba Andersson vid målgång.

Junior-VM i skidor pågår just nu i Kazakstan. Redan vid första tävlingen tog Sverige medalj.

– Jag blev jätteglad såklart. Innan mästerskapet hade jag inga förväntningar alls, jag ville bara göra mitt bästa, säger Ebba Andersson.

Hon har redan fått mycket uppmärksamhet efter bronsmedaljen.

– Det bara varit positivt och roligt. Vi har inte firat något än men det kanske kommer senare.

Till vardags går hon på skidgymnasiet i Sollefteå. Hon säger att det ibland kan vara svårt att kombinera tävlandet med skolarbetet men att man lär sig att planera. Det råder iallafall inga tveksamheter om vad Ebba Andersson tycker är viktigast.

– Jag vill vara med och slåss om medaljerna i de stora mästerskapen, som  Marit Björgen och Charlotte Kalla. Jag vill bli bäst i världen.

Mästerskapet pågår fram till söndag och på lördag ska Ebba Andersson även vara med i stafettlaget. Tävlingarna i Kazakstan är hennes första mästerskap utomlands.

– Det var lite tufft i början. Luften och miljön är annorlunda. Det var jättemycket sten i spåren när vi kom hit men nu till tävlingarna har det blivit mycket bättre.

Fler svenska medaljhopp

Lars Selin är ansvarig för juniorlandslaget och han tror att det finns möjlighet för fler svenskar att ta medalj.

– Jens Burman och Evelina Settlin har båda en bra chans. De har kommit 4:a respektive 7:a på tävlingarna inför mästerskapet. Men ryssarna är alltid starka så det blir inte lätt.

Sedan 2010 har Lars Selin varit ansvarig för talang- och utvecklingslaget och beskriver vad som är skillnaden mellan att träna juniorer och seniorer.

– Självklart är det stor skillnad fysiskt. Många av de som är med och tävlar har inte ens vuxit klart. Sen är de inte heller lika vana vid resor och tidsomställningar som i det här fallet.

Lars Selin riktar också en del kritik mot arrangemanget.

– Det är väldigt oklart vilka banor vi ska tävla på och vilka tider som gäller. Man måste vara flexibel hela tiden. När vi kom hit var det knappt någon snö men som tur är fixade det sig innan tävlingarna drog igång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor