”Krig om varje placering”

avAnna Andersson

Publicerad:

Succésvensken inför sista etappen av Dakarrallyt

Foto: TT

Efter två veckor är målet nära.

I morgon avslutas Dakarrallyt.

– Nu krigas det om varje placering, säger Thomas Berglund.

Svensken som har kört riktigt bra under det två veckor långa rallyt är nere på 23:e plats totalt och leder klassen Malle moto. Han har varit jämn under hela rallyt och bara råkat ut för ett större navigeringsfel, på den åttonde sträckan:

– Navigeringsmässigt har det överlag gått ganska bra det var en av, men sista riktiga ökenkörningen i Atacama skulle vi följa en flodfåra och följde spåren där de andra kört , men där hade Marc Coma och killarna i toppen också kört fel och där körde jag självklart också fel, säger han till sin hemsida.

Vilse

–  Det körde hur mycket folk som helst och letade efter kontrollen där. Till slut så åkte jag spåren baklänges och hittade den där navigeringspunkten och det plingade till i GPS:en. Jag förlorade en halvtimme och det var fesh fesh överallt, som att åka i potatismjöl  ungefär och i det ligger stora stenar gömda i det där och rätt som det är säger det bara tjong och du kraschar.

Vill mer

Nu väntar den avslutande etappen, han ligger 23:a totalt och hoppas på att ta någon placering till:

– Det vore kul om man kunde komma ner under den, men det vill ju alla andra också så nu krigas det om varje placering, säger han.

– Man märker att det är viktigt nu, det är inte så att man tar det lugnare för att man är nära slutet utan det är full smäck, men vi kör säkert  så klart.

Motorbyte

Morgondagens avslutande etapp hade kunnat bli riktigt spännande eftersom Paulo Goncalves tog in mer än fyra minuter på totalledaren Marc Coma på den näst sista etappen, men eftersom han har tvingats göra ett motorbyte på sin Honda, vilket gav honom ett tidsstraff på 15 minuter,han har nu 17 minuter upp till ledande Coma.

– De var inte enkelt med 300 km i dag, jag hade mycket att förlora och det var viktigt att inte göra några misstag eller köra omkull, säger Marc Coma efter dagens 298 km långa etapp.

– De är otroligt viktigt att vi är här, att vi klarade av etappen. Det är en dag kvar av tävlingen, men slutet är nära. Det är ett par kilometer kvar, men målet kommer hela tiden allt närmare. Det är tufft att köra hela tiden, de unga förarna trycker på så jag måste använda all min energi.

38-årige Marc Coma har vunnit tävlingen fyra gånger, senast förra året. I dag kan han ta sin femte seger.

Al Attiyah leder

I bilklassen fortsätter Nasser Al Attiyah att imponera, han har nu 35 minuters försprång till tvåan och är väldigt nära sin andra seger i Dakarrallyt Den första tog han 2011.

– Allt fungerar till 100 procent i årets rally, säger Al Attiyah.

– Jag är inte alls stressad inför morgondagen och mår jag bra när jag vaknar så ska jag göra allt jag kan för att vinna.

Följ Sportbladet Motor på Facebook. Snabba nyheter, snackisar och kul klipp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally