Garpenlöv: Det är dags för tronskifte

SPORTBLADET

Äntligen börjar festen – SM-bucklan flyttar

I kväll startar festen.

Åtta lag med drömmar, med ambitioner och förväntningar där ett SM-guld står på spel.

Men det finns bara plats för en vinnare och det är dags för ett tronskifte.

Jag tippar att Växjö vinner SM-guldet.

Det finns inget bättre än den här tiden på året då allt ska avgöras och Le Mat-pokalen ska delas ut.

Slutspelsformatet, där varje runda spelas i bäst av sju matcher, gör att varje match, period, byte och minsta detalj blir viktig. Det lockar fram det bästa ur alla, och då menar jag alla.

Tränarna tar alltid ett steg till och för­bereder laget extra noga. Man scoutar motståndarna där styrkor och svagheter lyfts fram.

En gameplan för hur laget ska spela presenteras. Fokus ligger på det egna spelet, samtidigt som man försöker utnyttja motståndarnas svagheter.

Men det är på isen det avgörs, därför kommer matchcoachningen ha en helt annan betydelse då varje beslut kan vara avgörande.

Därför är tränarna förberedda och pålästa på ett helt annat sätt i slutspelet, där matchning, tekningar och förmågan att utnyttja lagets bästa spelare för dagen kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust.

Spelarnas attityd ändras och helt plötsligt har tränarna 22 spelare som är beredda att göra vad som helst för att laget ska vinna. Rollacceptansen ökar och tävlings­instinkten finns där hos varje spelare.

Det blir en mental och fysisk kamp mellan två lag som kommer göra allt för att få övertaget. Varje liten duell ute på banan är viktig för att få övertaget.

På liv och död

Men det allra viktigaste för lagen är att få igång det offensiva spelet och göra mål, för faktum är att du inte vinner ett SM-guld utan en offensiv som har förmågan att producera.

Jag har höga förväntningar inför slutspelet 2015 då jag vet att nivån på spelet och spelarna höjs avsevärt.

Allt ställs på sin spets. Det blir på riktigt där varje match är på liv och död. Det skapas hjältar och syndabockar.

Det är därför jag älskar slutspelet.

Ett slutspel lockar fram den rätta inställningen hos alla spelare, inställningen en ishockeymatch behöver för att dra med publiken i en känslomässig bergodalbana där det är svårt att inte leva sig med och bli engagerad.

När nu slutspelet börjar på lördag känns det vidöppet. Jag är kanske ensam om att tycka det då många tror att Skellefteå tar sitt tredje raka guld.

Visst har Skellefteå spelat på en högre nivå än övriga lag under grundserien, trots att man tappade halva laget inför den här säsongen. Det är bara att bocka och buga och ge hela Skellefteås organisation en eloge för deras jobb.

Tror på det egna spelet

Trots Skellefteås överlägsenhet i serien tror jag att vi får ett tronskifte där Växjö till slut står som SM-guldvinnare.

Det finns ett sparkapital i Växjö, som har haft svårt att få ut max av laget under grundserien. Trots det har man hittat vägar att vinna matcher. Det tyder på bra karaktär och inre styrka i laget.

Växjö har enligt mig det bästa laget på pappret – det finns både bredd och djup i laguppställningen som jag gillar.

Lägg även till den viktiga värvningen av Tre Kronor-målvakten Cristopher Nihlstorp så förstår man att Växjö har en komplett trupp.

Spelmässigt finns det en stabilitet och tro på det egna spelet som är så viktig att falla tillbaka på när höga förväntningar och nervositet kan ställa till det för både tränare och spelare.

Den så viktiga erfarenheten av vad ett slutspel innebär fick Växjö förra säsongen då man tog sig till semi.

Den erfarenheten har tränaren Sam Hallam tagit lärdom av och nu sett till att laget är förberett både mentalt och fysiskt för den långa resa som det innebär att till sist stå överst på pallen med SM-guldet runt halsen.

Det är dags för ett tronskifte och mitt tips är Växjö.

Så går det – ”Garpen” tippar kvartarna

✓ Skellefteå–Brynäs 4–1

■ ■ ■ Trots att Brynäs överraskade och slog ut ett uddlöst Färjestad i Play in finns det ingen chans i världen att Skellefteå ska förlora mot Brynäs. SAIK har fem noll i matcher under grundserien och kommer garanterat att plocka isär Brynäs defensiv så det står härliga till. Det här blir en förhållande lätt matchserie för regerande mästarna.

✓ Växjö–Örebro 4–2

■ ■ ■ Växjö som är min SM-guldfavorit, kommer få jobba hårt för att slå ut ett överpresterande Örebro där poängkungen Derek Ryan huserar. Men erfarenheten av slutspelshockey och hemmafördel plus ett bättre och bredare spelar­material kommer vara skillnaden i den här matchserien.

✓ Linköping–HV 71 3–4

■ ■ ■ En oviss matchserie där lagen inte gillar varandra. Linköping kommer in som favoriter, något som Linköpings tränare Roger Melin inte gillar och den pressen tror jag LHC har svårt att hantera mentalt. HV 71 som har allt att vinna överraskar och vinner i en sjunde och avgörande match i en kokande Saab arena.

✓ Frölunda–Luleå 4–2

■ ■ ■ Frölunda är favoriter men stöter nu på en av sina värsta motståndare. Det finns en historia mellan lagen där det växt fram en rivalitet som gör att man inte gillar varandra. Det gynnar Luleå, men Frölundas skicklighet och fart kommer fälla avgörandet i den här matchserien.