Ymers skräll gav Sverige drömstart

Foto: Elias Ymer.
SPORTBLADET

Han har kallats svensk tennis framtid.

Kanske var Elias Ymers skrällseger mot förre världsåttan Jürgen Melzer i Davis Cup-mötet med Österrike bara en försmak av vad som komma skall.

– Helt klart en av mina största segrar, sade 18-årige Ymer..

Sverige slår ur underläge mot Österrike i den första omgången i Davis Cup-tennisens näst högsta division. Men efter den första dagens singlar är ställningen 1–1.

I förstasingeln i Idrottshuset i Örebro ställdes Sveriges ankare Elias Ymer mot Österrikes tvåa Jürgen Melzer. Ymer, 18, är 189:a på världsrankningen och kvalade in i Australian Open i januari i år.

Melzer, 33, är på 84:e plats på rankningen men har varit världsåtta och nådde 2010 semifinal i Franska mästerskapen. Han är Österrikes meste DC-spelare genom tiderna och debuterade redan 1999 – då Ymer bara var tre år.

Ändå var det Ymer som efter drygt tre timmar och tio minuters spel lugn men lycklig summerade känslorna efter segern med 3–2 (6–4, 6–3, 3–6, 2–6, 6–3).

– Det var en speciell match, det var min första femsetsmatch som jag vann, sade Ymer som tidigare förlorat efter fem set i en DC-match i oktober i fjol och i första omgången av Australian Open i januari.

På väg uppåt

Ymer fick frågan hur han rankar segern.

– Jag tror det är min tredje topp 100-vinst. Min första mot en som varit på topp tio, så det är helt klart bland det största.

Den svenske DC-kaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren menade i samband med torsdagens lottning att Ymer är på väg uppåt i karriären, jämfört med den 15 år äldre Melzer och att den sistnämnde hade mycket mer att förlora. Något som skulle innebära press.

Inledningsvis såg Rosengren ut att få helrätt. Samtidigt som Elias Ymer fylldes av mer och mer självförtroende svarade Melzer för flera grova misstag och svensken ledde med 2–0 i set. Svensken spelade så bra att Melzer till slut slog sönder racket i frustration.

– Det är klart man känner att "shit, jag får en kille som har varit i semi i Franska öppna att bli arg", sade Ymer.

Föll klart

Men österrikaren kom tillbaka och vann tredje set med 6–3 och fjärde med 6–2.

Elias Ymer såg färdig ut. Men det var han inte.

Han gick fram till 3–0-ledning i skiljeset, höll sedan serven och vann med 6–3.

– Det är fem set, man går upp och ner. Det är en ny erfarenhet för mig. Du får värsta energin ibland, förklarade Ymer om scenförändringen som inte många såg komma.

I fredagens andra singel föll Sveriges Christian Lindell mot Österrikes ankare Andreas Haider-Maurer med 0–3 i set.

– Jag tror att jag hade kunnat spela bättre, men han var för bra i dag, sade 234:e-rankade Lindell om Haider-Maurer som är 55:a.

I lördagens dubbel ställs det svenska paret Robert Lindstedt/Johan Brunström – som har 6–0 i DC-sammanhang – mot Alexander Peya och Jürgen Melzer. Den sistnämnde har femsetaren mot Elias Ymer i benen.

– Många gånger har dubbelmatchen varit för att hålla oss kvar i matchen – nu är det för att ta ledningen, sade "Fidde" Rosengren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Elias Ymer

Davis Cup

Tennis