Jeff Taylor stängs av från landslaget

Efter domen: Stängs av från allt landslagsspel resten av säsongen

Jeffery Taylor dömdes till 18 månaders skyddstillsyn efter att ha misshandlat sin flickvän.

Nu stängs han av från landslaget fram till september nästa år.

– Jeff är en av våra största stjärnor, därför är hans roll som förebild väldigt viktig, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann.

I slutet av oktober dömdes Jeffery Taylor, 25, till 18 månaders skyddstillsyn efter att ha erkänt att han misshandlat sin flickvän.

Nu agerar det svenska basketförbundet – och straffet blir hårt. Under ett styrelsemöte förra veckan beslutades det att man stänger av Taylor från allt landslagsspel under säsongen 2014/2015, fram till september nästa år.

”Är en nyckelspelare”

Jeff Taylor var med i landslaget under EM och klev fram som en av lagets absolut viktigaste spelare.

– Jeff är en nyckelspelare för oss, han är en av våra största stjärnor och därför är hans roll som förebild väldigt viktig, säger SBBF:s ordförande Hans von Uthmann till Sportbladet.

Förbundet har heller inte lyckats få kontakt med Taylor efter att de tog beslutet, vilket är anledningen till att de valde att avslöja straffet först i dag.

– Vi har viss förståelse för att han inte har svarat, det är svårt att nå honom där borta. Men vi är måna om att se honom i blågul tröja igen, säger von Uthmann.

”Andra kan kliva fram”

Förbundets ordförande poängterar också att det ligger något positivt i det långa straffet.

– Landskamperna är inte så många den här säsongen, och nu finns det möjlighet för andra att kliva fram, säger han.

Är beslutet hugget i sten?

– Nej, det är det väl aldrig. Vi har tagit beslutet utifrån de fakta vi har, men varken NBA eller hans arbetsgivare Charlotte Hornets har tagit något beslut i frågan och vi är öppna om det kommer in någon ny information. Jeffery är en spelare som vi både tror och hoppas på att få se mycket av i framtiden, konstaterar Hans von Uthmann.

Förutom skyddstillsynen tvingas Jeffery Taylor också att gå ett 26 veckor långt rehabiliteringsprogram, och han får heller inte dricka alkohol under skyddstillsynen.

Uppdatering: Under onsdagen meddelande NBA att de stänger av Jeff Taylor i 24 ligamatcher. Han kommer inte att få betalt under perioden och beslutet innebär att Taylor kan göra comeback i ligan den 17 december.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN