Tjejer 13-0 Killar

SPORTBLADET

SOK oroas över rekordusla killar: Tjejerna kan inte ta alla medaljer

Sarah Sjöström tog på egen hand sju medaljer i sim-EM – de svenska herrarna inte ens en finalplats.

Nu oroas Sveriges olympiska kommitté över hur svensk herridrott blir allt svagare i de individuella sporterna.

– Vi kan inte räkna med att tjejerna ska ta alla medaljer, säger SOK:s sportchef Thomas Engdahl till Sportbladet.

Svensk friidrott har i modern tid haft herrstjärnor som Stefan Holm och Christian Olsson. Simningen Lars Frölander och Stefan Nystrand. Nu ser det betydligt tunnare ut.

”Det har svängt”

När sim-EM i Berlin summerades på söndagen hade de svenska herrarna gjort sitt sämsta mästerskap någonsin utan en enda finalplats. Sverige olympiska kommittés sportchef Thomas Engdahl har räknat ihop medaljsummeringen efter Europamästerskapen i friidrott och nu simning. Resultatet: 13-0 till tjejerna i medaljer.

– Herrsimmarna är inne i ett generationsskifte så det är inte så konstigt kanske men generellt har vi sett tendenser till det här. För 10-15 år sedan var antalet deltagare i en trupp till sommar-OS till två tredjedelar män. Nu har det svängt. En OS-trupp i dag är till två tredjedelar kvinnor. Vi har tappat många män som kvalar in till individuella grenar på OS, säger Engdahl.

Simning och friidrott är de idrotter vid sommar-OS där det delas ut flest medaljer. Nu oroas Engdahl över att de allt sämre herrprestationerna ska hota Sveriges sportsliga framgångar.

– Vi har som medaljmål på SOK att vi ska försöka ta 20 medaljer på sommar-OS 2020 eller på vinter-OS 2022. Då gäller det är vi är bra på många grenar och på båda könen. Vi kan inte räkna med att tjejerna ska ta alla medaljer. Det är klart att det finns en oro över de individuella idrotterna.

”Får draghjälp av killarna”

En teori till utvecklingen är att tjejerna dragits fram av framgångsrika killar – samtidigt som männen stagnerat i brist på konkurrens.

– Här hemma i de här individuella idrotterna så tränar killar och tjejer ihop. Då får tjejerna bra sparring mot killarna i träningsgruppen. Det är viktigt att ha en intensiv och hård miljö hemma för att det ska bli resultat. Andra länder löser det genom att träna centralt där alla i landslagen måste flytta till en speciell stad för att de bästa aktiva ska träna ihop. Det systemet har vi inte i Sverige. Vi tränar ofta hemma i våra föreningar och då är det många killar som inte blir utmanade på träning. Där ser vi en skillnad på tjejer och killar i individuella idrotter. Tjejerna får draghjälp av killarna samtidigt som många killar har en blek vardag som de utvecklas sämre i.

Thomas Engdahl säger att SOK redan i dag hjälper många talanger att komma ut i världen för att få bättre sparring och nya intryck. Andra åtgärder som kan göras är tydliga centrala utvecklingscenter och ett mer utvecklat samarbete mellan olika förbund för att fånga talanger från andra idrotter.

”Killar väljer lagidrott”

– Vi tycker det är bra med centra men vi har en annan idrottskultur i Sverige där klubbarna är ganska starka. Man är uppväxt med sin förening och inte som i andra länder där det är skolidrott och sen in i förbundets verksamhet. I Holland måste till exempel alla skridskoåkare bo på samma plats, annars får de inte vara med i landslaget. Sådana krav kan inte vi ha men vi måste försöka bygga miljöer som är bra för de allra bästa. I Eriksdalsbadet har de bästa tjejerna i simning tränat ihop och hela tiden sporrat varandra i vardagen. Det är något de själva lyfter fram som en framgångsfaktor.

– Sedan måste föreningar och förbund bli bättre på att ta emot ungdomar som är äldre. Om man tänker på skillnaderna mellan tjejer och killar så kan det vara så att många killar väljer lagidrott i unga år. Om en fysiskt talang som passar bra i en annan idrott då blir utslagen i den hårda konkurrensen som finns inom lagidrotten när han är 15-16 år så är det inte vanligt att han börjar med en annan idrott. Då lägger de av istället. Där måste vi gemensamt inom svensk idrott ta hand om de som tröttnar eller blir utslagna i en lagidrott. Det finns många duktiga där som kan ha kul inom andra idrotter.