Sportbladet

Sundhage: Hon blir vår nya "Jossan"

Av: 

Kristoffer Bergström

Sofia Jakobsson.
Sofia Jakobsson.

SPORTBLADET

FORSSA, FINLAND. Härmed utfärdar Pia Sundhage en varning till Sveriges kommande motståndare.

2015 blir Sofia Jakobssons år.

– På ren svenska ser hon inte lika oteknisk ut längre, säger Pia Sundhage.

2011 värvades Sofia Jakobsson från Umeå till storsatsande ryska Rossijanka. Hon var 21 år gammal, debuterade i landslaget och spåddes bli vår nästa måldrottning.

Men de kommande tre åren stod utvecklingen still. Tiden i Ryssland blev tämligen misslyckad, flytten till Chelsea likaså. Jakobsson gled in och ut ur landslaget och när hon var med blev det mest som yttermittfältare.

Anfallare i klubblaget

I somras skrev Jakobsson, som hunnit fylla 24 år, på för franska Montpellier. Där började hon spela på kanten, men när lagets anfallsspel hackade skickade tränaren Jean-Louis Saez upp sin svenska på topp.

Jakobsson tackade genom att göra mål direkt. Sedan dess har de fortsatt att trilla in, och efter sju mål på de sex senaste matcherna klättrar hon i skytteligan.

Pia Sundhage noterar med glädje vad som pågår. När hon ska plocka ut en spelare som kommer utmärka sig särskilt detta VM år faller valet på Jakobsson.

– Hon har alltid sprungit väldigt mycket, men nu händer bättre saker än förr. Hon kan bli vår "Jossan" (hon syftar på den pensionerade virvelvinden Josefine Öqvist) under VM, säger förbundskaptenen.

Vad har hänt med Sofia?

– Det har varit ömsom vin, ömsom vatten, men nu tar hon sig förbi på båda hållen. Jag tror att det beror på att hon har landat i sin fotbollsvardag.

"Tryggare med mig själv"

Sundhage säger att Jakobsson är aktuell för startelvan på torsdagens match mot Finland, och framför allt på VM i sommar.

Men är hon tillbaka på topp i landslaget?

– Hennes bästa plats är forward, men det goa är att hon kan spela på båda platserna, säger Pia.

Jakobsson känner själv av sina framsteg. Det är som att bollen sugs närmare foten, som att löpningarna ger bättre betalt än förr.

– Jag känner mig pigg och rapp i benen. Det känns också som att jag har fått bättre teknik. Det sitter nog ihop med att jag är mer trygg med mig själv, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert: