Mejla

Robert Laul

Laul: MFF har bytt halva laget – men de är redan klara

SPORTBLADET

Om en vecka börjar tävlingssäsongen med svenska cupens gruppspel.

Regerande mästarna Malmö FF har redan hittat startelvan, till skillnad från toppkonkurrenterna.

Trots bara två träningsmatcher.

Januari och februari är träningsmatchernas tid. Rent individuellt för spelarna handlar det om att hitta formen och tajmingen. Det är det avgörande, det grundläggande, den största anledningen till att överhuvudtaget spela träningsmatcher. Även om det aldrig blir samma intensitet, laddning och tempo som i en tävlingsmatch så är varje minut värdefull just för att få fart på fotbollskroppen igen. Samtidigt är januari och februari månader som tränarna brukar ägna åt att testa spelare i jakt på en startelva. Förut hade de mars på sig också men genom nya svenska cupen börjar tävlingssäsongen tidigare, och lagen måste vara redo redan om en vecka.

Ju tidigare startelvan är på plats, desto bättre.

Framför allt i lag som haft stor omsättning under vintern, där en ny stomme behöver spelas samman.

Regerande mästarna Malmö FF har byt ut halva fjolårselvan – fem spelare – men tränaren Åge Hareide tycks redan vara klar över hur nya MFF ska se ut. Enda frågetecknet är vad som händer när Guilermo Molins är tillbaka från korsbandsrehabiliteringen, då måste något av nyförvärven Tobias Sana eller Jo Inge Berget flytta på sig.

4–0 senast mot Tampa Bay Rowdies, och nyförvärvet ”Vargen” Eikrems känsliga högerfot var inblandad i de tre första målen. Nu var motståndet inte det bästa men Malmö har fortsatt på den inslagna vägen: Det arbetas smart, tydligt, och effektivt på alla områden. Start­elvan är mer eller mindre helt på plats.

Alm har mycket att bevisa

Återstår att se hur den ”korta” försäsongen påverkar MFF-spelarna när det blir skarpt läge nästa vecka – räcker det med två matcher innan svenska cupen för att spelarna rent individuellt är på tå? Faktum är nog att dagens MFF kan se svenska cupen-matcherna mot Assyriska, Huddiksvall och J-Södra som träningsmatcher. Ur det perspektivet blir planeringen perfekt.

Hur är det med toppkonkurrenterna då?

Lite sisådär.

Magnus Haglund verkar inte vara helt klar över hur Elfsborgs centrallinje ska se ut.  IFK Göteborg har fortfarande inte startat med bästa elvan vilket främst är ett problem defensivt. I går släppte laget in ett billigt m ål mot FC Köpenhamn.  I AIK har Andreas Alm haft många skadade spelare, vilket är extra problematiskt då han samtidigt ska byta spelsystem. Just Alm har särskilt stor press på sig då AIK inlett allsvenskan svagt senaste åren, och mer eller mindre förlorat guldet de första omgångarna. En viktig del är hur tränarteamet lägger upp förberedelserna, och i vilken fas spelarna är när serien börjar. Där har Alm mycket att bevisa.

Djurgården är en bit på vägen

Nu har Gnaget hållit nollan två senaste matcherna, å andra sidan tycks det nya 4-3-3-systemet ännu inte vara särskilt intrimmat offensivt att döma av 0–0 mot Gefle i går. Djurgården tog för övrigt en bra skalp i fredags, 3–1 mot Sven-Göran ”Svennis” Erikssons Shanghai efter imponerande insatser av Kevin Walker och Sam Johnsson. Startelvsmässigt har tränaren Pelle Olsson kommit en bra bit på vägen i ett Djurgården som haft stor omsättning senaste året.

LÄS MER: Så ska ditt lag ställa upp i år

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Robert Laul

Publisert: