Svenskt silver efter den tunga vurpan

avKristoffer Bergström, Malin Wahlberg, Patrik Brenning

Sverige distanserade trots Kallas bragdsträcka

1 av 11

FALUN/STOCKHOLM. Charlotte Kalla gjorde ett nytt ofattbart bragdlopp innan Sveriges guldchanser försvann med Maria Rydqvists fall.

När Stina Nilsson sedan gick ut på sista sträckan var det med ordern att inte försöka jaga i kapp Norge.

– Jag hade klara direktiv att den rygg jag går ut tillsammans med ska jag hålla, säger 21-åringen.

Foto: SVT.SE/SPORT

Charlotte Kalla var tolv sekunder efter norskan Therese Johaug när Sofia Bleckur växlade över till Sveriges stjärna efter den första sträckan av VM-stafetten. En tillsynes omöjlig uppgift mot en av världens bästa åkare – dessutom i klassisk stil. Men Charlotte Kalla var inspirerad.

”Trodde aldrig det”

– Det var skitspännande. I början av min karriär trodde jag aldrig att jag skulle köra en klassisk sträcka, men jag var sugen att testa. Publiken är helt fantastisk, säger Kalla.

– Det var inspirerande. Jag var som ett barn på julafton inför att ge mig ut på en klassisk sträcka. Det var första gången för mig i internationella sammanhang.

Vid varvningen var 27-åringen bara 5,2 sekunder efter och när det väl var dags för växling var Kalla ofattbart nog ikapp. Sedan lämnade hon över ansvaret till Maria Rydqvist.

32-åringen gjorde en godkänd sträcka åkmässigt men tappade guldchansen i ett fall redan på väg ut ur stadion. Där försvann nästan tio sekunder omgående och sedan var stafetten avgjord.

– Jag fastnade i mina egna pjäxor, jag var lite ivrig från start. Men jag försökte bara glömma det som hänt och komma in i åkningen igen. Jag tappade några sekunder där. Jag blev inte så stressad, det är väl det jag känner att jag är nöjd över. Men det är klart att jag tycker att det var dumt och klantigt av mig att ramla, säger Rydqvist.

Avgjorde på puckeln

Med nästan 20 sekunder upp till Marit Björgen i växling handlade allt om kampen om silvret mot Finland för Stina Nilsson på Sveriges sista sträcka. I backen på väg ner i stadionområdet gick Nilsson förbi Krista Parmakoski men finländskan hängde på.

I sista puckeln kom ändå luckan och Stina Nilsson säkrade ett svenskt silver, 21-åringens tredje i VM. Efter avslutningen avslöjade Stina Nilsson att hon hade direktivet att inte gå för guld.

– Jag hade klara direktiv att den rygg jag går ut tillsammans med ska jag hålla. Så då var det Finland jag fick sikta in mig på att hålla, så det gjorde jag. Jag är väldigt nöjd, säger 21-åringen.

Du gick om lite i första varvningen. Var det för att markera?

– Jag ville visa att jag hade väldigt bra skidor. Men jag hade inga ambitioner om att gå upp och dra.

Hur kul är det att vinna ett tredje silver?

–  Det är väldigt kul. Tre silver på tre starter, på hemma-VM också, det trodde jag inte för några månader sedan.

Medaljen är Sveriges sjätte i hemma-VM.

– Vi spände bågen för att försöka slåss om guldmedaljen med Norge. Det räckte inte riktigt. Det är jättesynd för Maria att hon halkar på isfläcken som var. Annars vet vi inte vad som kunde ha hänt, säger förbundskapten Rikard Grip i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM