Lindh hjälte efter stor dramatik

Foto: Linn Nilsson, Meraf Bahta och Lovisa Lindh jublar efter vinsten.
SPORTBLADET

Först på sista upploppet kom avgörandet.

Lovisa Lindh spurtade till sig en fjärdeplats på 1 500 meter och kan numera titulera sig svensk finnkampshjälte.

– Det klingar fint, säger göteborgskan.

Det bjöds på närmast osannolik dramatik när Finnkampen för damer skulle avgöras i Helsingfors. Inför avslutande grenen, 1 500 meter, ledde Finland med fyra poäng och Meraf Bahta, Linn Nilsson och Lovisa Lindh var svensktrion som hade uppgiften att vända på underläget.

– Vi visste inte poängen förrän vi såg det på tavlan precis innan vi startade. Då sade vi "Jaha, hörni. Nu skiljer det fyra poäng. Nu avgör vi det här", säger Lindh.

Spurten avgjorde

Bahta spurtslog finländska hinderspecialisten Sandra Eriksson och tog en programenlig seger.

Nilsson sprang in på tredje plats.

Där bakom krävdes det att Lindh skulle knipa fjärdeplatsen.

– Det var det jag förstod när det var 400 kvar och Sandra låg tvåa och Linn var en bit efter, säger Lindh som låg femma med varvet kvar.

– Jag försökte närma mig fast jag var jättetrött, och det kändes inte som att jag kom närmare över huvud taget. Sedan när det var kanske 150 kvar kände jag att jag började närma mig, och när man får lite vittring är det lättare att kämpa ännu mer.

Mållinjen var bara några meter bort när Lovisa Lindh öste förbi Sara Kuivisto, fixade fjärdeplatsen och en svensk totalseger med 206–204.

– Det var grymt när jag passerade mållinjen och insåg att vi skulle vinna, säger Lindh.

Spurten tystade den finländska hemmapubliken men fick Sveriges förbundskapten Karin Torneklint att jubla.

– Det var otroligt spännande. Lovisa kom som en pil på slutet. Vi pratade om det på lagsamlingen att man inte ska ge upp förrän man är i mål, och det var verkligen det hon inte gjorde, säger Torneklint.

Oväntat drama

Dramatiken inför de ganska glest befolkade läktarna på Olympiastadion var oväntad. De svenska damerna hade länge en lyckad söndagseftermiddag och när Charlotta Fougberg vann 5 000 meter, efter att lekande lätt dragit ifrån Oona Kettunen under slutvarven, såg det bra ut.

– Jag försökte hålla koll och höra hur mycket hon flåsade och hur trött hon var. Jag kände mig stark när jag gick om och kände mig väldigt säker, hon hängde ju inte med alls när jag stack, säger Fougberg.

Ännu bättre såg det ut lite senare när Irene Ekelund avslutade sin utomhussäsong med att springa i mål som etta på 200 meter.

Men så kom den stora missräkningen i höjdhoppet, där en formsvag Emma Green bara blev trea på 1,83 och Finland plötsligt vände till ledning.

Det kunde ha blivit ödesdigert, men sedan såg Lovisa Lindh & co till att Sveriges damer nu har vunnit 13 av de 14 senaste finnkamperna.

CARL GÖRANSSON/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott