Halfvarsson kritisk efter otäcka vurpan

avPetra Thorén, Robert Rosén

SPORTBLADET

Södergren och Halfvarsson trillade

Foto: SVT Sport
Här kraschar Halfvarsson

Herrarnas SM-premiär i skiathlonen blev jobbig för flera stora namn.

Såväl Anders Södergren som Calle Halfvarsson körde omkull och även Daniel Rickardsson hade det tungt.

– Det var en rätt farlig vurpa. Jag tänkte att jag kunde bryta ryggen men jag landade mjukt i snön, säger Calle Halfvarsson till SVT1.

Herrarnas skiathlon i SM blev dramatiskt relativt tidigt in i loppet. Veteranen Anders Södergren, som har vunnit flest SM-guld genom tiderna, föll i backen och tappade mycket mark. Någonting som han inte klarade av att ta igen under loppets gång.

- Jag blev groggy, slog i ansiktet, säger Anders Södergren och fortsätter.

- Backen var inte svår men det går extremt fort utför.

 Även Johan Olsson hade stora problem under den klassiska delen, detta beroende på att hans skidor och stavar vållade honom stora problem.

– Jag fick trycka ner bindningarna två gånger utför backen. Sen så åkte de ju upp hela tiden så fick jag ju stå och staka, säger Johan Olsson.

Kvintett ryckte

Vid slutet av den klassiska åkningen, strax innan skidbytet kunde kvintetten Anders Svanebo, Martin Johansson, Marcus Hellner, Lars Nelson och Calle Halfvarsson skapa sig en liten lucka ner till trion Jesper Modin, Daniel Rickardsson och Johan Olsson.

Den sistnämnde påbörjade sedan ensam jakten på kvintetten framför. Efter passeringen vid 23,5 kilometer lyckades Johan Olsson komma ikapp klungan, men tappade snabbt i stigningen. Kort därefter fick även Anders Svanebo ge med sig, då han inte orkade att följa med den övriga kvartetten.

Halfvarsson for ut från banan

Calle Halfvarsson åkte omkull i kurvan och for ut utanför banan, då han gled ut genom nätet, strax innan passeringen på 28 kilometer. Det var dock ingen större fara med honom då han kom upp på banan igen och till slut kunde köra in på en nionde plats. Till SVT förklarar Halvfarsson vad som hände i vad han beskriver som den grötiga snön.
–  Helt plötsligt skar min ena skida och jag fick framåtlut. Jag försökte rädda det men till slut flög jag bara rakt ut i skogen, säger Halfvarsson.

”En onödig kurva”

Han var också kritisk till banläggningen.

– Jag kan tycka att det är en lite onödig kurva i en snabb utförskurva. Det var ju inte bara jag som ramlade i dag. Det är en onödig kurva.

– Det man skulle kunna ha gjort var att kratta upp den så att man hade fått en vall som vi kunde gå i, säger Halfvarsson till SVT.

Han var inte heller nöjd med nätet som han flög genom.

– Hade det varit lite starkare då hade jag kunnat hållt mig kvar på banan

– Det var ju precis på gränsen varje varv att vi höll på att trilla allihop, säger Halfvarsson.

"Jag har varit lite orolig"

Tidigare har Halfvarsson haft ont i ryggen och han berättar att det inte blev bättre av vurpan.

– Jag har varit lite stel i en muskel som drar upp i ländryggen. – Jag har varit lite orolig här i dagarna att jag inte skulle kunna gå fullt ut,säger Halfvarsson.

Om det nu blir en fortsättning i SM eller ej är oklart. Till VM ska det dock inte vara någon fara.

– Det är inga problem att det ska gå att få till så att det är helt borta redan nu till träningslägret till VM, säger Halfvarsson.

Upploppet blev en spurtstrid mellan Marcus Hellner och Lars Nelson. Där Hellner kunde vinna sitt sjätte SM-guld, efter att ha stuckit ifrån Nelson.
- Jag kände mig pigg men det var svårt att göra något under loppet.

- Det var bra att känna på kroppen. Det gick inte jättefort, säger Marcus Hellner.
Johan Olsson tog igen sig från allt strul och lyckades att ordna en bronsmedalj, före Martin Johansson på fjärdeplatsen.

Anders Södergren och Daniel Rickardsson körde in på sjätte och sjunde plats, 1,14 respektive 1,28 efter Hellner.

Se Calle Halfvarssons krasch på SVT Play

ARTIKELN HANDLAR OM