’Det håller inte med skandaler hela tiden’

SPORTBLADET

Han fastnade i ett alkoholtest inför söndagens VM-deltävling.

Två dagar senare hjälpte Darcy Ward Piraterna att besegra Indianerna och säkra en semifinalplats i SM-slutspelet.

På Twitter hånas skandalföraren av motståndarlagets lagkapten Fredrik Lindgren, som gör tummen upp med ett sexpack öl i handen.

– Det är fruktansvärt dåligt. Han är ändå en förebild, säger piratledaren Stefan Andersson Skill, som också är speedwayens förbundskapten.

FIM har ännu inte fattat något beslut om en eventuell avstängning, så Piraterna lät Darcy Ward tävla två dagar efter VM-skandalen i Daugavpils.

Den 22-årige speedwaystjärnan drabbades av ett stopp i sitt första heat, men avslutade matchen starkt och bidrog med totalt sex poäng på fyra framträdanden.

Det hjälpte Piraterna att vinna med 48-42, säkra andraplatsen i sluttabellen och en plats i semifinalen.

– Han var helt vilsen i de första heaten. Tankarna var någon annanstans. Han har legat och sovit hela dagen, inte visat sig mycket, säger Stefan Andersson Skill.

Indianerna gjorde allt för att stoppa Darcy Wards medverkan i elitserieavslutningen. Lagledaren Daniel Andersson Bäckström har inte varit nådig i sin kritik och ordföranden Dan-Åke Moberg skrev ett protestbrev som nådde Svemo under matchdagen. Han kräver bland annat att ”förare som visat positivt svar vid dopningstest omedelbart stängs av. ”

Poserade med sexpack öl

Fredrik Lindgren, VM-förare och indiankapten, lade inför matchen ut en bild på Twitter, där han poserar med ett sexpack öl och gör tummen upp. Texten lyder: ”Jag kommer inte att bli uttorkad i kväll. Har min dricka redo inför elitseriematchen mot Piraterna. #ettparfolkölkanmanvälkörapå”

Twitter-inlägget fick Stefan Andersson Skill, som är förbundskapten i det landslag Lindgren nobbar, att gå i taket.

– Det är fruktansvärt dåligt, måste jag säga. Det är inte så man stöttar honom. Det är att stjälpa, inte hjälpa. Det är väldigt konstigt och onödigt, säger han.

Enligt piratledaren är Darcy Ward, som har varit i blåsväder tidigare, i behov av hjälp.

– När jag ”signade” honom pratade vi om de här grejerna, att han måste leva ett bättre liv. Lik förbaskat gör han snedsteg. Jag är riktigt besviken och det vet han om. Nu får han ta tag i det här och inte ljuga för sig själv. Det håller inte med skandaler hela tiden, säger Andersson Skill.

’Borde ta deras licens’

Fredrik Lindgren vill inte uttala sig om Twitter-inlägget och Wards medverkan, men är förvånad över att det ännu inte fallit någon dom.

– Det är konstigt att FIM inte har klara stadgar när något händer, att det inte finns någon exakt påföljd. Det är likadant när det gäller otillåtet maskinmaterial. Sedan är det märkligt att man inte blir avstängd under utredning. Rent logiskt borde det vara så. Åker du dit för rattfylla på vägen tar de körkortet. I sådana här fall borde de ta förarnas licens, säger Lindgren.

Till semifinalen får Piraterna sällskap av seriesegrande Elit Vetlanda, som i mötet med Västervik trotsade regnet och körde åtta heat för att få till ett slutresultat (32-16).

Dackarna säkrade en plats i slutspelet genom att besegra Rospiggarna. Vilka lag som möts i kvartsfinalen är dock inte klart eftersom mötet Ikaros Smederna-Vargarna bröts efter sju heat (24-18).

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway