Wegerup: Zlatan vill vara bäst i allt han tar sig för

SPORTBLADET

Kan Zlatan slå nya målrekord?

Hur länge till spelar han?

Vad vill han göra sen?

Många frågor inför PSG:s hemmapremiär.

Och bara ett säkert svar: vad Ibra än gör så vill han göra det bäst.

Jennifer Wegerup

Så fort en sommar går. Nyss var det maj och försommar. Jag satt på Parc des Princes och såg PSG fira sitt ligaguld, pratade med en segerrusig Zlatan efteråt, upplevde laget festa i Paris-natten.

Nu skriver vi augusti och smuttar vårt svala vin i sensommar-skugga. De midnattsblå från PSG gör sin hemmadebut för säsongen och Ibra blickar framåt.

Debutmatchen borta mot Reims, 2–2, var inte godkänd för Frankrikes mäktigaste lag. I eftermiddag gäller bara seger mot lilla Bastia. Och som vanligt är det Zlatan som bär förväntningarna och kraven på sina axlar.

Konstigt vore det annars, efter två makalösa säsonger där bara hans sista månad som skadad hindrade Ibra från att slå nya målrekord.

Och denna säsong har börjat lika starkt.

Mer fulländad för varje år som går

Jag var på plats i Peking när Zlatan vann den franska supercupen åt PSG på egen hand. Han fortsatte med att göra de två målen mot Reims och i måndags, på snabbt återbesök i Italien, blev det mål mot Napoli.

Ibras styrka är så mycket mer än målen, för varje år som gått har hans spelintelligens finslipats, hans spel blivit allt mer fulländat.

Samtidigt fortsätter han att göra just målen och vinna matcherna åt sina lag och det gör honom oumbärlig.

Den oundvikliga frågan är: hur länge till?

Den Zlatan jag såg på nära håll på träningarna i Kina visade en närmast skrämmande fysisk form. Men han fyller 33 i höst och sa själv i veckan: ”Jag kan inte springa som förr”.

Hungrigare än någonsin

Likt de vilda getingar som just nu härjar som värst, medvetna om att deras tid är på väg att rinna ut, vet Zlatans också att hans karriärs högsommar inte kan vara i många år till.

Han känns kanske hungrigare än någonsin, ännu mer målmedveten, inställd på rekord, segrar, triumfer, in i det sista. Men PSG-stjärnan och vår svenska landslagskapten är för erfaren och smart för att lura sig själv, han vet att tiden kommer att arbeta mot honom allt mer.

Och att långsamt blekna bort är inget för Zlatan.

P4 Extra ringde upp mig häromdagen, apropå att Ibra sagt att han slutar inom två år. ”Spelar han en dag i allsvenskan igen?” var en av frågorna. Svaret ”nej” var givet.

Zlatan är allt eller inget. När han inte kan vara med och vara en av de allra bästa längre, då kommer han att satsa på en karriär som tränare eller sportchef i en storklubb och göra allt för att bli bäst i den rollen.

Kanske är det därför denna säsong känns så skälvande, intensivt intressant. Det kan bli den sista, troligen näst sista, för den störste fotbollsspelare svensk fotboll har och har haft.

I det perspektivet blir även dagens match så mycket mer än bara vardag mot lilla Bastia, tre givna poäng.

Ännu ett tag står Zlatan Ibrahimovic på den stora fotbollsscenen, förför fansen och förgör motståndarna.

Ännu ett tag, denna säsong då allt ska vinnas, erövras, intas, ses, upplevas och njutas.

Fram till slutsignalen.

ARTIKELN HANDLAR OM