”Hatar mobiler – ta fram en kortlek”

SPORTBLADET

Zeman kritiserar dagens fotboll

Felet på moderna den fotbollen?

Cagliari-tränaren Zdenek Zeman, 67, vet exakt.

– Förr i tiden var spelarna en del av en grupp, men i dag tänker varje man på sig själv med sina hörlurar i öronen medan han surfar på nätet, säger han till Corriere dello Sport.

Zdenek Zeman har länge klassats som en av italiensk fotbolls mest kontroversiella tränare. Orädd och rakryggad har han tagit striden mot vad han anser är orättvisor – bland annat var det hans dopningsanklagelser mot Juventus som satte granskningshjulet i rullning.

Därutöver ledde han lilla Foggia till Serie A med spelsystemet som kom att bli hans signum: 4-3-3 med extremoffensiv och åtta spelare som rusar fram direkt vid avspark.

Nu har den frispråkige Zeman uttalat sig om den moderna fotbollen – och han är precis lika rak som alltid.

"Måste arbeta seriöst"

– Förr i tiden var spelarna en del av en grupp, men i dag tänker varje man på sig själv med sina hörlurar i öronen medan han surfar på nätet, säger Cagliari-tränaren till Corriere dello Sport.

Zeman menar vidare att i hans nuvarande trupp finns en stark sammanhållning med en stor skara ynglingar redo att jobba hårt. Han riktar dessutom en känga mot Miralem Pjanic, den bosniske mittfältskreatören som Zeman tränade i Roma för två år sedan.

– Det här är en professionell sport och då måste vi arbeta seriöst. Pjanic, till exempel, tror att planen är en lekplats. I mina ögon är det fel.

"Ser inte kassakistor"

Zemans attack mot den moderna fotbollen slutar inte där.

– Jag vet att inom fotbollen finns de som bara tänker på att tjäna pengar. Det vill jag bekämpa. Från min plats vid sidlinjen ser jag män som springer, inte pengar. Jag ser bultande hjärtan, inte kassakistor. Sedan tror jag på personliga relationer. Jag hatar folk som använder sina mobiltelefoner, utan ser hellre att grabbarna tar fram en kortlek och spelar.

Den 67-årige bohemen fortsätter alltså säga precis det han tycker. Det är ingen slump att han på flera håll i Italien hyllas som en företrädare för den rena fotbollen.

Samtidigt är han lika berömd för att vara mannen som inte vunnit en enda stor trofé.