Laul: Är domare Ekberg legitimerad tankeläsare?

SPORTBLADET

Mot bakgrund av de tunga spelarförlusterna under sommarfönstret är det på sin plats att rikta ett grattis till Djurgården:

Efter den överlägsna storsegern mot Mjällby är ni allsvenskans enda mittenlag.

Så märklig är nämligen den allsvenska tabellen att den består av sex topplag och nio bottenlag med Djurgården mittemellan efter två spelade tredjedelar.

Djurgården i ett ingenmansland, alltså: Tio poäng (och fyra lag) upp till Europakval – sex poäng (och sju lag) ner till superettankval.

Svårt faktiskt att kräva mer av spelartrupp och tränare då Dif nyligen blivit av med lagets två främsta klasspelare: Daniel Amartey och Erton Fejzullahu.

Att tappa två så betydande pjäser… Hur många av lagen under Djurgården i tabellen hade fixat det?

Djurgården spelförande

Däremot är jag nyfiken på ambitionen hos en klubbledning som lånar ut bästa målskytten till Kina (även om det nu KAN ge klirr i kassan på sikt)?

Nåväl, Djurgårdens framtidsvision får avhandlas vid ett annat tillfälle, det här skulle handla om mötet med Mjällby på Tele 2 Arena.

Pelle Olsson ställde upp med två tydliga forwards i ett 4-4-2 medan Anders Linderoth valde ett lågt 4-5-1 med mittfältaren Robin Strömberg som ensam anfallare.

Det präglade förstås matchbilden där Djurgården blev spelförande mot ett Mjällby som backade hem.

Linderoths defensiva taktik var lyckosam till en början. Djurgården genom innermittfältaren Simon Tibbling sökte instick på yttrar som centrerade men när Mjällby gjorde det trångt räckte inte Dif:s skicklighet till.

– Vi kändes väldigt spända i början vilket kan handla om att vi inte har vunnit på länge, menade Pelle Olsson.

I stället var det bortalagets David Löfquist som skapade matchens enda målchans efter 20 minuter men skottet gick utanför.

Det räckte alltså inte med att Djurgården fick matchinitiativet till skänks, det krävdes en svårbegriplig domarbedömning också.

Mjällbys Gudmann Thorisson försökte rensa undan bollen i eget straffområde, snedträffen studsade upp i famnen på målvakten Mattias Asper och Andreas Ekberg dömde indirekt frispark vid målområdeslinjen. Trots att det i regelboken uttryckligen står att hemspelet ska vara "avsiktligt".

Är domare Ekberg möjligen legitimerad tankeläsare?

Det vore att ljuga

Frisparken dundrade Alexander Faltsetas i mål, det viktiga 1-0-målet var ett faktum, och irritationen var stor i Mjällbylägret som redan under matchinledningen fått se Djurgårdens Fredrik Stenman sätta dobbarna i sidan på Viktor Nilsson utan att Ekberg visade något kort.

Men att säga att domaren avgjorde den här matchen vore att ljuga.

– Vi blev överkörda av en bulldozer, som Mjällbys tränare Anders Linderoth uttryckte det.

Både 2-0 och 3-0 var skickligt uppbyggda Djurgårdsanfall enligt uttalad matchplan som började på egen planhalva och ledde till frilägen efter snabba passningskombinationer och säkra avslut från Amadou Jawo och Haris Radetinac.

Under tiden skapade Mjällby inte tillstymmelse till kvitterings- eller reduceringschanser, och efter att Emil Bergström stängt matchen fullständigt genom att nicka in 4-0 på hörna är det bara att konstatera att tabellen inte ljuger i år heller:

Mjällby är ett bottenlag som snabbt behöver få ljumskskadade Christian "Chippen" Wilhelmsson i spel.

Djurgården är ett mittenlag och det är inget dåligt betyg mot bakgrund av spelarförlusterna de tvingas hantera.

Extra roligt för de drygt 9000 hemmasupportrarna då att få se mittfältaren Christian Rubio Sivodedov, född i november 1997, hoppa in, ta en tackling direkt och sedan göra 20 pigga, allsvenska minuter.