Anna spår – så blir motoråret

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Michael Schumacher – toppar listan.

2009 är över och vi har tagit de första stegen på 2010, ett motorår fyllt av spännande debuter och comebacker.

Sportbladets motorreporter Anna Andersson har tittat framåt och försökt att lista ut vad det nya året kommer att bjuda oss på.

Här är hennes personliga tio önskningar inför 2010.

Pole Position

Michael Schumacher

Bevisar att han faktiskt är en av de allra bästa. Sebastian Vettel 23, Lewis Hamilton, 25 och Fernando Alonso, 29 får tuff konkurrens av en 41-åring som redan gått i pension en gång. Han ger F1 en ny dimension – men vinner det gör han inte. Det är dags för Sebastian Vettel att ta över tronen.

2. Kimi Räikkönen

WRC-debutanten blir årets förare. Han imponerar redan i premiären i Sverige och med samma material som Sebastien Loeb kör han in på så bra placeringar att han blir en viktig bricka i VM-spelet. Hjälper Loeb att vinna sitt sjunde VM-guld.

3. Andreas Jonsson

29-åringen får sitt stora genombrott i år, han är med och slåss om VM-titeln in i det sista. Men det slutar med en mycket imponerande silvermedalj. Här hemma vinner han SM-guldet med Dackarna.

4. Marcus Eriksson

Segern i japanska F3 och poleposition i Macao tar honom till GP2 där han gör en kanonsäsong och kvalificerar sig för jobbet som testförare hos Mercedes. Där utbildas han för att ta över efter Schumacher 2013. Långsökt, men det är tillåtet att drömma.

5. Joachim Ljunggren

Svensken ser till att enduro blir riktigt hett igen. 2009 var han trea i VM och 2010 klättrar han ytterligare på pinnen och blir VM-tvåa. 2011 däremot är det svenskt överst på prispallen.

6. Jorge Lorenzo

Slipar bort de värsta dipparna och blir betydligt jämnare under sin tredje säsong i MotoGP. Den här gången blir det kamp om guldet med teamkompisen Valentino Rossi och detta leder till en splittring i teamet – och Valentino Rossi lämnar för Ducati.

7. Mattias Ekström

Drömmen om NASCAR går i uppfyllelse redan 2010. Red Bull Racing team hjälper honom att få en plats i Sprint cup och det är starten på en framgångsrik karriär på andra sidan Atlanten.

8. Flavio Briatore

Varken Alonso, Kovalainen eller Webber behöver byta manager för Briatore är som en studsboll. Han är tillbaka i F1 innan Max Mosley hunnit smita ner i sin hemliga källare. Briatore får livstidsavstängningen ogiltigförklarad och är snart i paddock igen.

9. Ben Spies

Debutsäsong i MotoGP för världs­mästaren i Superbike och han överraskar rejält. I sin Tech 3 Yamaha hotar han fabriksteamets förare Valentino Rossi och Jorge Lorenzo.

10. Rickard Rydell

SEAT drar sig ur WTCC och svensken letar nya utmaningar. Han återvänder till Sverige och STCC där han genast blir en toppförare.

Motorstopp

Fernando Alonso

I McLaren var det Hamilton, nu är det Massa som ger honom tuff konkurrens. En intern kamp som sänker teamet, men den här gången är det inte Alonso som tvingas flytta på sig utan Massa. Ferrari har inte råd eller lust att gå emot sponsorn Santander.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM