Svensk – och draftad i MLB

avDavid Tanentsapf

SPORTBLADET

Berglund vald av Marlins: Jag kan inte sluta le

Sverige har fått en ny stjärna – i baseboll.

Bryan Berglund, 18, valdes av Florida Marlins redan i andra rundan i gårdagens MLB-draft.

– Jag kan inte sluta le, säger han till Sportbladet.

Baseballproffs Bryan Berglund spelade den gångna säsongen för Royal Highlanders High School men väntas nu spela de närmaste säsongerna i Minor League innan hans anses vara redo för spel i MLB.

Basebollen har aldrig slagit igenom i Sverige men på andra sidan Atlanten finns det ingenting större. Och nu är en svensk på väg in i sportens absoluta finrum, Major League Baseball (MLB). 18-årige pitchern Bryan Berglund valdes i andra rundan, som nummer 66 totalt, i gårdagens draft av Florida Marlins.

– Jag har drömt om det här sen jag började spela, jag kan inte sluta le, säger han på telefon från USA.

Flyttade som 7-åring

USA har varit hemma för Bryan Berglund sen han var sju år gammal, då han lämnade Sverige tillsammans med mamma Robin och pappa Christer. Men han har dubbla medborgarskap och representerar Sverige i landslagssammanhang.

– Jag känner mig som både svensk och amerikan. Min svenska är väl sådär, jag förstår bättre än jag pratar.

– Jag kommer att spela VM för Sverige i Sundbyberg i september vilket känns riktigt grymt, det är en av de största sakerna man kan få uppleva. Min pappa är så stolt.

Du är draftad, men det är lång väg kvar till MLB. Hur ser den närmaste tiden ut?

– Jag kommer att spela i Minor League för att utvecklas och det kommer att ta några år att spela sig upp i MLB. I snitt tar det väl en fyra, fem år så jag räknar väl med att vara där när jag är 22 kanske. Jag måste främst förbättra min fastball, men det kommer nog av sig självt när jag tränar i gymmet och lägger på mig lite vikt, jag är ganska tunn.

Sluttentor i veckan

Något firande blev det däremot inte i går. Bryan Berglund har sluttentor på Royal Highlanders High School hela veckan och när Sportbladet når honom är han i skolan mellan lektionerna.

– Jag får fira i helgen, hänga med familjen och vännerna och försöka njuta, säger han.