Olsson på pallen igen

Publicerad:
Uppdaterad:

På luciadagen vann Johan Olsson 15 km klassiskt i världscupen i Davos.

På lördagen var han nära en repris i estländska Otepää när han blev tvåa, bara 1,5 sekunder efter segraren Lukas Bauer, Tjeckien.

– Det var väldigt slitsamt, mjölksyra från kilometer två till mål, säger Olsson till TT.

Efter två grymma världscuptävlingar i klassisk stil av Johan Olsson har han nu seglat upp som det stora svenskhoppet i VM om en månad. När det är dags för 10 km klassisk stil fredagen 20 februari tillhör Olsson favoriterna till segern.

– Det känns ju bra att vara med i det snacket. Åker man bra är det sånt man får tåla och det är ju roligare att vara tippad än att inte vara med i snacket alls, säger Olsson.

Seger i Davos

Efter sin seger i Davos valde Olsson att stå över Tour de ski och valde att träna i stället. Inför lördagens lopp i Otepää var han därför inte helt säker på hur formen var.

– Det är alltid svårt att säga hur formen är. Jag har inte tävlat så mycket på slutet och då kan det gå lite upp och ned från dag till dag, säger Olsson.

Olsson låg tvåa mest hela tiden. Bauer var ofta sju-åtta sekunder före Olsson vid mellantiderna men när målet närmade sig tog Olsson in sekund efter sekund. Det blev en sekundstrid som Olsson till slut förlorade med en och en halv sekund.

– Det är svårt att säga om han var trött eller jag pigg. Men jag har övat väldigt mycket på avslutningar på slutet och det har känts bra, säger Olsson som nu inkasserat två topplaceringar på lite mer än en månad.

– Jag har tränat lite annorlunda, mer intensiv träning. Sedan hänger mycket på att ha bra material om man ska vara med i toppen. Jag har haft väldigt bra och snabba skidor i de här loppen, säger Olsson.

Södergren tia

Även Anders Södergren gjorde en stark insats även om han tappade något i slutet. Med tre kilometer kvar låg Södergren femma men blev till slut delad tia, 29 sekunder från Bauer. Marcus Hellner kom på femtonde plats och veteranen Mathias Fredriksson 22:a.

Anders Forsberg/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN