Alfelt: Hur många miljoner han än kostat – nu måste de ta snacket

SPORTBLADET

HALMSTAD. Krisen tog paus för MFF.

Roland Nilsson tänkte om och Agon Mehmeti – superinhopparen som är tunn som en rögad ål – gjorde två supermål.

Hur länge storklubben Malmö kan leva på 3–0 borta mot Halmstad beror på vad som händer mot AIK på torsdag.

Roland Nilsson tänkte alltså om – men ville inte kännas vid att han gjorde det. Samma spel som tidigare sa MFF-tränaren efter första segern på två och en halv månad, med tillägget att det enda var att man ville ha Wilton Figueiredo längre upp i planen.

Flyttar man upp lagets offensive mittfältare från en 4–2–3–1-uppställning blir det oavsett vad man säger en 4–4–2-uppställning i praktiken och det gav effekten att Malmö fick in fler spelare i straffområdet och att man höll kvar bollen längre i anfall.

Åtminstone tills Wilton fick tag på den och som vanligt försökte skjuta ur alla möjliga och omöjliga lägen. Oavsett hur många miljoner brassen har kostat är det dags för MFF-tränarna att ta ett allvarligt snack med honom. Figueiredo har stora kvaliteter men missbrukar dem grovt i sin iver att bli en målskytt igen.

Mot HBK blev det bästa Figueiredo gjorde en misslyckad passning som Halmstads målvakt Magnus Bahne var så säker på att ta att han tappade koncentrationen och bollen till Jiloan Hamad. Ett billigt mål som avgjorde matchen, men inte fullt så billigt som det såg ut. Hamad gör en tekniskt bra prestation när han snabbt får kontroll över bollen med klacken och sen volleyplacerar in den i målet.

Bra när han slipper springa sig trött

Ännu bättre var Mehmetis två avslut.

– Bra tryck och bra precision. Han visste vad han gjorde, berömde Bahne.

Mehmeti är en bra avslutare när han slipper att springa sig trött och jaga omöjliga passningar ensam på topp. Därför hoppas jag att han inte hamnar i ett superinhopparfack utan får chansen tillsammans med store Edward Ofere i ett renodlat tvåmannaanfall. Med sin tyngd kan Ofere öppna ytor för Mehmeti att utnyttja sitt naturliga målsinne.

Daniel Larsson fortsätter att bränna klara målchanser men skapade mycket med sin snabbhet och hade bra skottförsök. Daniel Andersson var säker som mittfältets dominant. Rick Kruys okej. Försvaret okej och målvakten Johan Dahlin gjorde en kanonräddning på nick från nära håll av Emir Kujovic.

Mycket föll på plats för MFF, men det kan som sagt vara en tillfällighet även om borta-

segern betyder enormt mycket för självkänslan. Till matchen mot AIK får Roland Nilsson fundera på hur han ska hantera Figueiredo och hur han ska ersätta avstängde Jasmin Sudic i försvaret.

Flytta ner Figueiredo på mitten

Mitt förslag är att låta Robert Åhman-Persson ta mittbacksplatsen och flytta ned Figueiredo ett steg i ett ordinärt fyramannamittfält med stränga order om att passa oftare än han skjuter. Ofere och Mehmeti på topp.

AIK hakar på i toppen med sin seger över Gais utan att imponera. Ett precist inlägg av Bojan Djordjic till helt omarkerade Nisse Johansson som fick mycket tid att sikta in nicken och göra matchens enda mål.

Torsdagsmatchen blir viktig för både MFF och AIK. För Malmö gäller att bevisa att segern över Halmstad inte var en lyckoträff. Tveksamheten om Roland Nilssons kapacitet som tränare i klubben hänger kvar tills det blir ett rejält lyft i poängskörden.

AIK fortsätter att leta efter den riktiga fullträffen som lag samtidigt som man hänger på topplagen. Så det blir en intressant match på torsdag som är helt omöjlig att tippa resultatet i.

Och nu när Roland Nilsson fick sin efterlängtade seger blir Tony Gustavsson lågoddsaren att få sparken först i höst. Oavgjort borta mot absoluta bottenlaget Örgryte efter förlusten hemma mot samma lag i förra omgången visar att Bajen är ett lag som får kämpa för att slippa undan nedflyttning eller kval.

Bara Djurgården och Örgryte har gjort färre mål än Hammarby. Saknaden efter Charlie Davies djupledslöpningar är stor även om amerikanen inte direkt öste in mål.Sen måste jag undra över varför man i allsvenskan svänger så att samma lag möts två gånger i rad i stället för att i den 16:e omgången börja om och möta laget man mötte i första omgången?

Som det är nu kan väldigt mycket avgöras på tillfälliga skador, avstängningar eller formtoppar respektive formsvackor när lag som kämpar mot varandra i topp eller botten möts så tätt.