Motorlistan 18 juli

SPORTBLADET

Anna Andersson listar de i motorvärlden som förtjänar att listas.

Foto: Kimi Räikkönen – som vanligt på tapeten.

1) Kimi Räikkönen

F1-säsongen är ett misslyckande så här långt och bilen håller inte.

Men nu kommer det uppgifter att han ska satsa på rally från och med 2010, även om hans manager dementerar detta är den förre F1-världsmästaren till veckans snackis. Han ska köra Finlands VM-rally och det ska bli riktigt skoj att se vad han kan prestera i sin WRC-debut.

2) Mattias Ekström

DTM kör på Zandvoort och där har svensken tre segrar. Han är dessutom den snabbaste föraren i år, är det dags för den första segern?

•Canal + sport, söndag kl 13.45

3) Dani Pedrosa

På Sachsenring startade skadehelvetet för spanjoren. Nu är han äntligen tillbaka i form och han kommer till Tyskland med en seger i ryggen. Spanjoren vann i USA senast. Han hotas av Yamahas Valentino Rossi och Jorge Lorenzo.

•Viasat Motor, söndag kl 13.25

4) Jean Todt

Fransmannen gör som Ari Vatanen, han kandiderar för FIAs presidentpost. Max Mosley har bestämt sig för att lämna uppdraget i oktober.

5) Casey Stoner

Den förre MotoGP-mästaren har problem med magkatarr och blodbrist, Dessutom har han ont i revbenen efter kraschen senast.

Men han kör ändå i Tyskland i helgen och hoppas på att förbättra sin plats i VM-tabellen där han är trea.

6) Rickard Rydell

Två bra helger i WTCC för svensken som är VM-fyra, men han har ingen chans på titeln eftersom teamkompisarna är ett och två i mästerskapet. Nu handlar det om stallorder, men Rydell hoppas ändå på pallplaceringar. Robert Dahlgren, Tommy Rustad och Polestar Racing gör ett gästspel i helgens tävling.

•Eurosport, söndag kl 12.45 och 14.30

7) Jac Villeneuve

Den förre F1-världsmästaren kör SPAs 24-timmars, den 25-26 juli rattar han en Mosler MT900R. Teamkollegor blir Vincent Radermecker, Ho-Pin Tung och teamchef Loris de Sordi.

8) Mark Webber

Han vann F1-senast men måste opereras igen efter Ungerns GP. Han bröt benet i vintras och nu ska man ta bort en skruv ur benet. I höst, när säsongen är över kommer läkarna att göra ännu ett ingrepp i hans ben.

9) Mika Kallio

Finländaren skadade sitt ringfinger i Assen och tvingades till en mindre operation, men till MotoGP-loppet på tyska Sachsenring gör han comeback.

- Jag har redan brutit det fingret på flera ställen, hade man amputerar det då hade jag sluppit detta, säger Kallio till motorsporttotal.

– Det fingret behöver man inte som MC-förare.

10) Nelson Piquet

Det har ryktats om att han gjort sitt i Renaults F1-team, men han ska köra Ungerns GP.

Motorstopp:

Sebastien Bourdais

Nu är det officiellt. Efter 27 F1-lopp får den förre Champcarmästaren sparken. Toro Rosso har ännu inte namngivit hans ersättare, men det lutar åt teamets testförare Jaime Alguersuari.

Om spanjoren debuterar i Ungerns GP och blir han den yngste F1-föraren genom tiderna, då är han 19 år och 125 dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM