Alshammars skräck – baddräkterna spricker

SPORTBLADET

Simlandslaget fruktar att
OS-fiaskot ska upprepas

Foto: Jimmy Wixtröm
Therese Alshammar under OS.

Therese Alshammars OS-mardröm kan bli en svensk VM-mardröm.

Landslagets nya simdräkter har gått sönder på löpande band under uppladdningslägret i norra Italien.

– Vi har väl spräckt ett 15-tal dräkter och det skapar ju en viss nervositet och osäkerhet, säger förbundskaptenen Thomas Jansson.

Att dräktscirkusen inom simningen skulle bli fokus när simdelen av VM i Rom drar i gång på söndag har varit givet.

För svensk del hotar en mardröm.

Nu försöker lagledningen förhindra en upprepning av Therese Alshammars mardröm från OS i Peking.

Det var precis före semifinalen på 50 meter fritt som Alshammars baddräkt sprack. Tiden blev för knapp för ett byte och den svenska stjärnan missade finalen.

Sårbar dräkt

Landslaget har bytt dräktssponsor från Speedo till Arena vars X-glider dock också visat sig sårbar. På förlägret vid Gardasjön har flera simmare varit med om att Arenas snabba dräkt har spruckit, däribland Alshammar.

– Det är en väldigt bra dräkt, det är uppsidan. Men dräktens problemställningar är allt från att den kan gå sönder till att det tar lång tid att sätta på den. Vi behöver bygga ett säkerhetssystem där vi kan ha en backup om något händer i rimlig tid före ett lopp. Det blir ansvaret för oss ledare att klippa upp dräkten och snabbt få av den. Vi får försöka hitta ett system där allt fungerar, säger Jansson.

Det låter som ett stort orosmoment för simmarna?

– Det gäller att inte tappa bort sig från det andra som är viktigt. Det är en konst, men den duktige klarar av att trycka bort det, säger Jansson som inte vill skylla dräktsproblemen på tillverkaren.

– Det stora misstaget är ju inte det vi ser effekten av nu. Det var sanslöst tokigt av Fina, Internationella simförbundet, att släppa de här dräkterna förra våren. Det innebär att det är två generationers dräkter på mindre än 18 månader. Speedos förra generation hade brister i blixtlåset. De här tillverkarna har ju en deadline att följa, säger förbundskaptenen.

Har gjort kovändning

Fina gjorde en kovändning i dräktsfrågan som har irriterat alla. I våras förbjöd man först en rad nya superdräkter, som till 90 procent består av neopren som bland annat är vattentätt och har en lyftande förmåga – bara för att en tid senare ångra sig och släppa allt fritt. Det har fått Stefan Nystrand att fundera på en protest genom att simma i badbyxor i stället för dräkt. Men hans plan kommer knappast att bli verklighet.

– Det råder ingen tvekan om att man ska simma i Arenas bästa dräkter. Det är den utrustning vi får ut, det är den vi ska använda. Det råder ingen tvekan om att Stefan vet vad som gäller, säger Jansson som kom till Rom ett dygn före resten av truppen.

Simmarna anlände först på torsdagskvällen och håller en presskonferens på fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning