Turboras knäckte svenskbil i Dakar

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Wallentheim/Ohlsson fick bryta på etapp tolv

Foto: Gabriel Bouys, AFP
Guerlain Chicherit och Tina Thörner vann etapp 11, under etapp 12 körde de sönder drivaxel och bärarm och tappade tid.

Den tolfte tävlingsdagen blev en svart dag för de svenska ekipagen i bilklassen. Thörner/Chicherit tappade tid sedan de kört på en sten och Wallentheim/Ohlsson tvingades bryta sedan turbon rasat.

Svenskduon Pelle Wallentheim och Olle Ohlsson som har legat på 25:e plats i bilklassen, tvingades kasta in handduken och bryta Dakarrallyt på den tolfte etappen.

Trasig turbo

Ekipaget fick problem med turbon i början av sträckan. En servicebil åkte ut för att försöka hjälpa duon att reparera skadan, men utan framgång.

– Vi tappar trycket hela tiden. Det går inte att köra. Jag har precis vridit ur två liter olja ur min t-shirt och det bara forsar. Det går inte längre, berättade Olle Ohlsson för eurosport.se.

Utan turbo var läget hopplöst.

– Om vi kommer i väg kan vi ändå bara köra i kanske 30 kilometer i timmen och vi hinner aldrig

fram i tid. Det är bara att lägga ner, förklarade Olle Ohlsson.

Svenskarna tvingades ge upp när endast två och en halv etapp återstod av rallyt.

Tungt för Thörner/Chicherit

Tina Thörner och Guerlain Chicherit hade också en tung dag. Ekipaget som startade först efter etappvinsten på sträcka 11, körde på en sten med höger framhjul så både bärarm och drivaxel gick sönder.

– Vi plockade isär nästan hela bilen för att få fram alla verktyg och reservdelar. Det tog oss cirka 1 timme och 30 minuter och då fick vi hjälp av en privat BMW-förare som heter Ricardo Leal Dos Santos från Portugal, skriver Thörner i sin blogg.

Trots bottennappet ligger Thörner/Chicherit kvar på femte plats totalt.

I mc-klassen blev slutade Thomas Berglund på 16:e plats och Annie Seel blev 42:a. Det gör att Berlgund fortfarande ligger kvar som elva totalt medan Seel klättrat upp två placeringar i totalen och nu är 48:a.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally