Söderling skyddas av säkerhetsvakter

SPORTBLADET

Personer med förflutet i Säpo har spelarna under ständig uppsikt:
"Finns galningar överallt"

Foto: BILDBYRÅN
ÖVERVAKADe Efter skandalen i finalen i Franska Öppna har arrangörerna i Båstad anlitat personer med förflutet i Säpo och Nationella insatsstyrkan som vakter under matcherna.

BÅSTAD. När Robin Söderling spelade sin första match ­i Swedish Open satt två säkerhetsvakter intill domarstolen.

Efter skandalscenerna på Roland Garros gör ­arrangören allt för att spelarna ska känna sig trygga.

– Det finns galningar överallt, säger sportchefen Thomas Johansson.

Roger Federer blev livrädd. Vid ställningen 1–2 i andra set i finalen i Öppna franska såg han en åskådare hoppa in på ­banan och springa mot honom i full fart.

Robin Söderling följde dramat från sin plats på andra sidan av ­nätet.

– Det är en skam att något sådant här kan hända. Han kan ju göra vad som helst. Som tur är blev ingen skadad, sa 24-åringen, medveten om att en man ur publiken knivskar Monica Seles under en match i Hamburg 1993.

Ledningen för Swedish Open såg händelsen på ­Roland Garros och bestämde sig genast för att minimera riskerna för att något liknande ska inträffa i Båstad.

Experter på personskydd

Därför satt två vakter inne på centrecourten när Söderling sent i går kväll besegrade belgaren Kristof Vliegen med 6–2, 6–3.

– Vi kunde ju alla se vad som hände Federer i Paris. Det var bara tur att mannen inte hade några onda avsikter. Då hade det kunna gå riktigt illa, säger Thomas Johansson.

Tidigare har en bevakningsfirma ansvarat för ordningen på läktarna i Båstad. I år har arrangören även engagerat ett säkerhetsbolag där de anställda har ett förflutet inom Säkerhetspolisen och Nationella insatsstyrkan. De är experter på personskydd och sitter intill spelarna ­under sidbytena.

”Otrolig erfarenhet”

– När det gäller säkerheten för spelarna gör vi allt vi kan och de här killarna har otroligt mycket erfarenhet, säger Thomas ­Johansson.

Spelare och coacher är positiva till den skärpta bevakningen.

– Man kan aldrig ha för mycket säkerhet, säger Robin Söderling till Sportbladet.

– Det är bra att de tar det på allvar eftersom det har varit en del incidenter inom tennisen, säger tränaren Magnus Norman.

Samma vakter skyddade ­Davis Cup-spelarna i samband med högriskmatchen mellan Sverige och Israel i Malmö. I Båstad verkar de både på banan och läktarna.

– Det känns som att det här är ett måste i dagens tennis. Vi kan inte förhindra att någon hoppar in på banan men ingen ska hinna ända fram till spelarna, säger Thomas Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis