Storfavoriten Duplantis vann guld på JVM

avRobert Rosén, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LEHTIKUVA / X00718

Armand Duplantis kom till JVM som superfavorit och svensken tog enkelt hem guldet i stavhopp.

Därefter krossade han mästerskapsrekordet.

– Det var mycket press på mig att vinna och det var sjukt befriande att kunna göra det enligt planen, säger han till Sportbladet.

Efter en säsong där Armand Duplantis, 18, flera gånger om slagit juniorvärldsrekord i stavhopp och besegrat superstjärnor som Renaud Lavillenie och Sam Kendricks klev han på lördagen in i finalen på JVM.

– Ja, där är jag så överlägsen att jag bara MÅSTE vinna, sa Duplantis till Sportbladet inför JVM.

På mästerskapet i Tammerfors hade han inte heller några problem med att svara upp mot favorittrycket. Svensken behövde bara två hopp för att säkra guldmedaljen.

– Det var mycket press på mig att vinna och det var sjukt befriande att kunna göra det enligt planen. Jag måste vänja mig vid pressen för den kommer inte försvinna nu. Jag måste hitta ett sätt att kunna använda det för att motivera mig, säger han till Sportbladet.

Behövde bara två hopp

Armand Duplantis klev in som siste hoppare i tävlingen på 5,50. Då hade flera konkurrenter redan försvunnit och efter 5,50 var det bara en fyra hoppare kvar.

När ribban höjdes till 5,60 försvann dock de återstående konkurrenterna, samtidigt som Armand Duplantis utan några som helst problem klarade det i första försöket.

Ensam kvar i tävlingen valde svensken att begära upp ribban på 5,82 och klarade även det i första försöket – därmed krossade han det tidigare mästerskapsrekordet som låg på 5,71 centimeter.

– Det var bra. Jag behövde två hopp för att vinna. Sedan tog jag mästerskapsrekordet, det var skönt.

Testade på sex meter

Därefter kände sig Armand Duplantis redo för ännu ett rekordförsök. 18-åringen, som hoppat 5,93 som högst, begärde upp ribban över den magiska sexmetersgränsen. På 6,01 blev det dock tre misslyckade försök och 18-åringen får fortsatt vänta på att klara sex meter.

– Jag tycker vinden var svår och jag kunde inte riktigt göra något bra försök. Men jag behöver inte hoppa sex meter nu, det viktigaste var att vinna. Men det är alltid bra att komma upp och få känna hur högt det är.

Efter segern gick Armand Duplantis ut och åt middag med sin familj i Tammerfors.

Silver- och bronsmedaljen tog Zachery Bradford (USA) respektive Masaki Ejima (Japan), vilka båda stannade på 5,55 meter.

Guldet var Sveriges andra medalj i årets JVM, då Lisa Gunnarsson sedan tidigare tagit ett silver.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM