”Det sämsta vi har sett”

SPORTBLADET

Läggmatcherna inget som förvånar Sveriges förbundskapten: ”Befarade detta”

1 av 4 | Foto: DISKADE Världsettorna Wang Xiaoli och Yu Yang (i gult) kastas ut från OS.

LONDON. IOK varnades inför mästerskapet – men lyssnade inte.

Nu är badmintonskandalen ett faktum.

– Både jag och många andra befarade detta, säger svenske förbundskaptenen Jonas Herrgård till Sportbladet.

Jonas Herrgård kunde med egna ögon se skandalen som skakar OS, där badmintonspelare medvetet försökte förlora för att få ett lättare motstånd i fortsättningen av turneringen.

– Det såg väldigt illa ut. Det var burop och visslingar i hallen, och det ska spelarna och ledarna naturligtvis ha, säger Herrgård.

– Vi såg från start att det kinesiska paret, som är rankat nummer ett i världen, inte har någon som helst lust att spela badminton. Det första setet är det sämsta vi har sett inom sporten.

Henri Hurskainen, Sveriges badmintonrepresentant i OS, håller med.

– Det ska inte gå till så. Man ser och hör hur publiken buar, de har betalt dyra biljetter för att se det här, säger han till SVT.

Biljetterna kommer dock inte återbetalas, bekräftar London-OS samordnande chef för The Telegraph.

– De fick se en match. Det var ingen match som försvann, säger han.

Jonas Herrgård låter inte speciellt förvånad över det som hänt. Förbundskaptener från OS-länderna uppmärksammade internationella bordtennisförbundet och IOK att detta kunde inträffa redan före OS.

”Fel från början”

– Jag tycker att man har gjort fel från början och det påpekade vi på team manager meeting inför OS. Spelar man poolspel ska de två sista matcherna vara samtidigt, så att man inte kan spela på resultatet. I många andra sporter vet man om detta, och det vet ju vi också om, säger Herrgård.

Hurskainen håller med.

– Risken finns när de inte har sista matchen samtidigt utan vissa kan spela på resultat. Det är det här som inträffar. Men det är tråkigt att det sker på det här sättet. De får se över systemet, säger han.

– Vi påpekade att man kan spela på ett resultat beroende på vem man vill möta i nästa omgång. Och det var precis vad som skedde. Normalt sett inträffar aldrig sånt här eftersom vi har knockout-system. Det är bara på OS som det är ett poolspel, säger Herrgård.

Du befarade detta?

– Ja. Både jag och många andra. Jag tror att de ångrar sig att de inte gjorde om tidsplaneringen. Då hade problemet varit löst.

Läggmatch - inget för svenskar?

Hur ser du på bestraffningarna?

– Om man ska straffa alla fyra par likadant, det är frågan. Det är ju trots allt två par som har vunnit. Sista ordet lär inte vara sagt. Det är starka badmintonländer som har blivit diskade. De kommer nog gå ihop gemensamt och agera för att få diskvalifikationen hävd.

Skulle en svensk spelare gjort samma sak om man hamnade i samma läge?

– Jag tror inte det. Spelarna från Kina och Korea gör precis som deras tränare säger. En svensk spelare skulle nog aldrig gå med på en läggmatch frivilligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS