Hon spelar för sin bror i koma

SPORTBLADET

I kväll kan Megumi Takase vinna OS-guld: ”Betyder mycket”

Foto: SPELAT EN MATCH Megumi Takase spelade i gruppspelsmatchen mot Sydafrika. Hon hoppas få speltid i kvällens OS-final mot USA.

När Megumi Takase, 21, kommer hem från OS vill hon viska i sin brors öra: det blev guld.

Den japanska fotbollsspelarens bror Manafumi ligger i koma sedan 16 år efter en tragisk olycka.

– Det betyder mycket för mig att få vara med på OS, säger hon till Sportbladet.

Foto: Familjen Takase med Manafumi centralt och Megumi längst upp till höger.

När Japan spelar final mot USA i kväll hoppas anfallaren Megumi Takase på speltid. Hon är med för att se och lära, men gjorde ett inhopp mot Brasilien och spelade den sista gruppspelsmatchen mot Sydafrika när flera av de ordinarie spelarna vilade.

Den unga japanskan är fullt fokuserad på sitt uppdrag: att ta en plats i det stjärntäta världsmästarlaget. En av hennes främsta framgångar kom i våras när hon avgjorde mot just USA i Japans sista gruppspelsmatch i Algarve Cup (laget förlorade finalen mot Tyskland).

Fick en hjärnskada

– Jag är nöjd med att vara här men det är klart att jag vill ha speltid. Men jag är ung och det här en en viktig erfarenhet för mig inför nästa OS, säger hon till Sportbladet.

Hon kommer från en riktig fotbollsfamilj, med fyra syskon. När Megumi Takase var liten spelade hon alltid fotboll med sin äldsta bror Manafumi tills det blev mörkt om kvällarna.

Hennes bror visade sig vara en riktig talang men när Manafumi gick i femte klass råkade han ut för en tragisk olycka, han fastnade med nacken i ett rep på en lekplats och hans hjärta slutade slå tillfälligt. Pojken fick en hjärnskada och har legat i koma sedan dess, skriver en av Japans största dagstidningar The Asahi Shimbun.

Vårdas i hemmet

Efter broderns olycka började Megumi Takase satsa på sin fotboll på allvar, hon gick först med i broderns pojklag, när hon blev äldre gick hon till ett flicklag i Kushiro, Hokkaido, en tre timmars resa från hemmet.

Karriären har fortsatt och nu spelar hon i INAC Kobe Leonessa och har slagit sig in i det landslag som ska ge Japan en OS-medalj.

Hemma i Japan väntar hennes förväntansfulla föräldrar på finalen. I hemmet vårdas också brodern.

– Det var en tragisk olycka, men Manfumis existens har blivit ett känslomässigt stöd för familjen. Det som gör mig gladast är att mina barn jobbar hårt för att nå sina mål, säger fadern Kenji Takase till The Asahi Shimbun.

När Megumi tidigare fått frågan om vilken spelare som inspirerat henne har hon svarat:

– Min bror.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS